Megfutamodott az orosz haditengerészet, a Projekt 1135 is elhagyta a Krímet

Az ukrán haditengerészet szerint az utolsó orosz járőrhajó, a Projekt 1135 elhagyta a megszállt Krím félszigeten található bázist, és valószínűleg más kikötőbe helyezik át.

A Reuters információi szerint Ukrajna a háború kezdete óta rendszeresen támadja hajó elleni rakétákkal, légi és tengeri drónokkal az orosz Fekete-tengeri Flottát, amelynek központja a Krímben található Szevasztopol kikötőjében van. Az ukrán hadsereg ezen drónok egy részét saját, titkos műhelyekben gyártja, ahol olcsó, pilóta nélküli drónok tömeggyártását tervezik, amelyekkel megfordíthatják a háború menetét és csapást mérhetnek az orosz erőkre.

Olekszij Nejzspapa, az ukrán haditengerészet parancsnoka korábban kijelentette, hogy az ukrán támadások miatt Oroszországnak az összes harcképes hadihajóját át kellett helyeznie más kikötőkbe. "Az Oroszországi Föderáció Fekete-tengeri Flottájának utolsó járőrhajója épp most menekül el a mi Krímünkről. Emlékezzetek erre a napra!" – mondta az ukrán haditengerészet szóvivője.

Nejzspapa szerint Ukrajna eddig 27 orosz hadihajót semmisített meg a konfliktus során. Ebben jelentős szerepet játszhatnak azok a védelmi startup cégek, amelyek Ukrajna-szerte mintegy 250 helyen készítik a drónokat titkos helyszíneken, gyakran vidéki autószerelő műhelyek álcája mögött.

Ezek a startupok rendkívül gyorsan képesek előállítani a drónokat, mint például az Andrii Denysenko által vezetett UkrPrototyp, amely négy nap alatt képes összeszerelni egy Odyssey nevű pilóta nélküli földi járművet. Az Odyssey ára körülbelül 35 000 dollár (durván 12,6 millió forint), amely töredéke a hasonló importált modellek árának. Az Odyssey egy 800 kilogrammos jármű, amely akár 30 kilométert is képes megtenni akkumulátorának köszönhetően, és többfunkciós: mentő- és ellátódrónként működik, de átalakítható távirányítású nehézgépfegyver hordozására vagy aknamentesítő töltetek alkalmazására is.

Az ukrán kormány a haditechnikai innovációra specializálódott start-up vállalkozásokat már tavaly is támogatta, mintegy 2,5 millió dollárral, az idei évben azonban még nagyobb összeggel, a korábbi tízszeresével kívánják elősegíteni ezen cégek fejlődését. Az ambiciózus terv szerint évente egymillió drónt állítanának elő, amelyek között megtalálhatóak lennének a nagy hatótávolságú drónok is, célzottan az orosz belső területekre mért csapásokra.

A két ország közötti kapcsolatokat erősítve, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pozitívan nyilatkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnök nemrégiben tett ukrajnai látogatásáról. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy szomszédos országokként nem állnak háborúban a magyarokkal, és erős, baráti viszonyt kell kialakítaniuk, vagy legalábbis pragmatikusat. Ugyanakkor kritikával illette Orbán Viktort azért, mert a látogatás után Oroszországba utazott, amelyről nem volt tudomása az ukrán elnöknek. "Nem támogatom az oroszországi látogatását, de ez az ő döntése" - fogalmazott Zelenszkij az esettel kapcsolatban.