Egy bubis, sok bubis? Pontosan hány buborék van a pezsgőben?

Gondolkodott már azon pezsgőivás közben, hogy hány buborék lehet benne? Nos, ha ez az égető kérdés felmerült már önben, mi mutatjuk a választ!

Nemrég Gérard Liger-Belair a The Journal of Physical Chemistryben tette közzé kutatását "Hány buborék van a pohárban?" címmel. Az eredmények szerint pedig sokkal kevesebb buborék van egy pohár pezsgőben, mint azt a tudósok - vagy bárki - korábban gondolta volna.

A kutatásig általános tévhit volt, hogy egy pohár pezsgőben valószínűleg 15 millió buborék van. Liger-Belair szerint azonban sokkal, de sokkal kevesebb, "mindössze" 1 millió van benne.

Ahhoz, hogy erre a következtetésre juthasson, Liger-Belair figyelembe vette az üveg hőmérsékletét, a döntés szögét és a „buborékdinamikát”, amelyekre később részletesebben is kitérünk.

- Az egymillió buborék ésszerűnek tűnik a buborékok teljes számához képest - összegezte a kutatást. A Science Direct azt is megjegyezte a kutatás kapcsán, hogy Liger-Belair arra a következtetésre jutott, hogy ha valaki még több buborékot szeretne a pezsgőbe, akkor a szokásosnál melegebben kell kitölteni és öntés közben jobban meg kell dönteni az üveget.

A buborékok dinamikája

Most pedig térjünk rá a buborék dinamikájára. Liger-Belair nem az egyetlen kutató, aki a buborékokkal foglalkozik. 2023-ban a Brown és a Toulouse Egyetem kutatói új tanulmányt tettek közzé, amelyben arra találtak magyarázatot, hogy a buborékok miért mozognak egyenes vonalban egy pohár pezsgőben, és miért viselkednek másképp egyéb szénsavas italoknál.

- Numerikus és fizikai kísérleteket is végeztünk, valamint rengeteg pohár pezsgőt, sört és szénsavas vizet használtunk fel – magyarázta Brown csapata. A kutatás azt is megmagyarázza, mi adja a pezsgő-buborékok egyedi tulajdonságait.

Szóval, miért áramlanak egyenesen a pezsgőbuborékok?

A kutatócsoport szerint a pezsgőnek és a habzóboroknak van egy speciális összetevője, amely segít csökkenteni a folyadék és a gázbuborékok közötti feszültséget, sima utat biztosítva számukra az üveg aljától a tetejéig. Hasonlóan a felületaktív anyagokhoz, ezek a fehérjemolekulák - amelyek ízt és egyediséget kölcsönöznek a folyadéknak -, stabillá teszik az általuk termelt buborékláncokat.