Magyar lesz az új Sherlock Holmes

Naponta sokezren látogatják a Britannia királyi jachtot, hogy az elegáns hajóban visszapörgessék az idő kerekét, ám a fedélzetről leszállva a mindennapok turistaőrületébe csöppennek. Edinburgh kikötőjében, ahol a hajó otthonra lelt, egy skóciai magyarokról szóló film veszi kezdetét, egy kis krimivel fűszerezve.

Shaun Butt, aki a Britannián dolgozik idegenvezetőként, a hajófenntartás alapítványától kapja fizetését. Célja a tökéletesség, amit a turisták irányításával és a királyi család iránti odaadásával ér el. Ő a megtestesült brit múlt fiatalon. A Britannia évente 300 000 vendéget fogad, akik a Királynő sorozatból is ismerhetik a hajót. A hajó a brit befolyás hirdetésére épült, és ma is népszerű helyszín esküvőkre és fogadásokra. Ursula Andress színésznő itt ünnepelte 70. születésnapját, és a tehetős családok is gyakran választják a helyszínt. Edinburgh Leith kikötője lett a hajó otthona, ahol egy turistaipar épült ki, és az Ocean Terminal bevásárlóközpontot is átépítik, hogy fogadhassa a látogatókat. A környéken lévő kávézókban a magyar szó sem ismeretlen, hiszen a Brexit ellenére sok magyar él a városban. Enikő, egy helyi kávézó alkalmazottja, Szabolcs-Szatmár megyéből költözött ide, és ő mesél a skót főváros mindennapjairól. Enikő férje, egy sikeres séf, aki a Royal Milen található Burgers&Beers étteremben dolgozik. A séfek élete itt sem könnyű, különösen, ha több helyen kell dolgozniuk. Enikő órabére jóval magasabb, mint Magyarországon, és a család minden pénzt félretesz. Lányuk, aki hamarosan befejezi középszintű tanulmányait, a kriminalisztikát szeretné tanulni az egyetemen, és olyan lelkesedéssel készül hivatására, mint amikor egy sakkozó elmélyül a nyitáselméletben. Ő lehet a modern Sherlock Holmes, aki a mesterséges intelligencia segítségével fogja felderíteni a bűnügyeket.

Edinburghban a turizmus hatásai mindenütt érezhetők, a városban a nyári fesztivál előkészületei zajlanak. A skótok művészeti seregszemléje a világ egyik legjelentősebbje, és idén is legalább 4 millió nézőt vonz. A whisky- és sörfogyasztás is jelentősen megnő ilyenkor. A Victoria Streeten a Harry Potter rajongók sorban állnak az ikonikus helyszínek előtt, míg a whiskymúzeumban a skót italok legjobbjai sorakoznak. A helyiek a single malt whisky-t részesítik előnyben, amely Skóciában jelentős gazdasági erőt képvisel. Az Aberfeldyben található Dewar család üzemében évente 3 millió liter whisky készül mindössze 10 alkalmazott által.

A skót fővárosban találkozunk Biancával is, aki ötévesen hagyta el Magyarországot és Barcelonáig jutott, majd öt évvel ezelőtt egyedül költözött Skóciába. Ő egy kasmírboltban dolgozik, és elégedettséget sugárzó személyisége ellenére a főszezonban kemény munkát jelent a boltban állni. Emanuella, egy másik magyar hölgy, aki egy olaszos temperamentummal vezetett elitüzletben dolgozik, Budapestre költözött egy kolozsvári fiú miatt, de a kapcsolat véget ért, és Skóciába "menekült". Ő is szereti az új hazáját, bár hiányzik neki a napfény, de a jó bér kárpótolja. Glória, egy harmadik magyar nő, Szegedről költözött Skóciába, miután édesanyja beleszeretett egy skót férfiba. Ő is megtartotta magyar nyelvtudását, és gyakran látogat haza nagyapjához. Nemrég házasodott össze egy török férfival, aki támogatja őt az üzleti életben. Glória egy kávézót bérelt ki, ahol a törzsvendégek szép számmal látogatják, és ő mindig kedves szavakkal fogadja őket.