Emberekhez hasonló egereket hoztak létre

Egy friss tanulmány szerint első alkalommal tenyésztettek olyan egereket, amelyek teljesen kifejlett emberi immunrendszerrel rendelkeznek, amely hozzájárulhat a gyógyszer- és védőoltás-fejlesztéshez.

A kutatók olyan egereket hoztak létre, amelyek immunsejtjei az emberi immunsejtek szerkezetét és sokféleségét utánozzák. Amikor a kutatók gyulladást kiváltó vegyi anyagot fecskendeznek be az állatok szervezetébe, az egereknél egy lupus nevű autoimmun betegség alakul ki, ami hasonlít az embereknél megfigyelhető rendellenességhez. Korábban már létrehoztak egereket az emberi immunrendszer modellezésére, de ezek az állatok nem rendelkeztek teljesen kifejlett emberi immunrendszerrel.

A kutatók genetikailag módosított egereket használtak, amelyek immunrendszere gyengébb volt a szokásosnál. Az egyedek szívébe emberi őssejteket fecskendeztek, amelyek a csontvelőbe kerülve képesek voltak immunsejtekké alakulni. Az emberi őssejtek könnyen beágyazódtak az immunhiányos egerekbe.

A kutatócsoport néhány hét elteltével az ösztrogén emberi változatát juttatta az állatokba, amely hozzájárult az éretlen őssejtek immunsejtekké történő átalakulásához. Ennek eredményeképpen az állatokban emberi T- és B-sejtek kezdtek el termelődni. A kutatók a Pfizer-BioNTech Covid-19 elleni védőoltását adták be az egereknek, amelyre reagálva a rágcsálók antitesteket termeltek a SARS-CoV-2 koronavírus ellen.

Dr. Paolo Casali, a San Antonió-i Texasi Egyetem munkatársa és a kutatócsoport tagja szerint az új egérmodell rendkívül hasznos lehet az orvosbiológiai vizsgálatokban, különösen a vakcinafejlesztés terén. Az állatok teljes mértékben emberi immunrendszerrel rendelkeznek, így a kutatók tesztelhetik a védőoltások viselkedését élő szervezetben, és új terápiák kifejlesztésére is felhasználhatják őket.