Példátlan lépés Brüsszeltől, lecsaptak Elon Muskra

Az Európai Unió vádat emel az Elon Musk platformja ellen, mert az Európai Bizottság szerint az X-platformon elszabadult a dezinformáció. A technológiai vállalat az első, amely ellen az új uniós közösségi médiatörvény alapján emeltek vádat és most akár a globális bevételeinek a 6 százalékáig terjedő bírságot is kaphatnak.

Az Európai Unió rendre felszólítja Elon Muskot, amiért az X közösségi oldalt a dezinformáció és az illegális tartalmak melegágyává tette. Ám pénteken a Bizottság hivatalosan is vádat emelt az X ellen, amiért nem tartotta be az uniós közösségi médiára vonatkozó jogszabályokat.

A platformot több millió eurós bírsággal sújthatják az új digitális szolgáltatási törvény (DSA) szerinti példaértékű ügyben, amely az illegális online tartalmak és algoritmusok visszaszorítását célozza – összegezte a Politico.

Elon Musk platformja azóta van Brüsszel célkeresztjében, hogy a milliárdos 2022-ben átvette a korábban Twitter néven ismert vállalatot. Az X-et rendre azzal vádolták, hogy hagyja elszabadulni a dezinformációt és az illegális gyűlöletbeszédet, félrevezető hitelesítési funkciókat vezet be.

Az Európai Bizottság felügyeli a világ legnagyobb online platformjai közül az X-et és további két tucatot, köztük a Facebookot, a YouTube-ot. Az uniós végrehajtó testület 2023 decemberében indított vizsgálatot Musk cégével szemben, azonban ez volt az első vádemelés a DSA alapján.

A törvénynek a megsértése az X globális bevételének akár 6 százalékáig terjedő bírságot vonhat maga után.

A Bizottság előzetes megállapításai szerint az X platform úgynevezett „blue check”-jei megtévesztették a felhasználókat, és egyes tartalmak megbízhatónak tűntek, de nem feltétlenül voltak azok.

Az EU szerint a „blue check” ellenőrzésekkel rendre visszaéltek. Az ellenőrzések eredetileg a felhasználók, például kormánytisztviselők, közszereplők és újságírók ellenőrzésére szolgáltak, azonban Musk megváltoztatta ezt az üzletpolitikát, és lehetővé tette a felhasználók számára, hogy ezt a funkciót megvásárolják.

Az ügynek bőven volt előzménye, hiszen már tavaly novemberben is figyelmeztette az Európai Unió Elon Muskot, hogy az X-et „dezinformáció terjesztésére” használják a Hamász Izrael elleni támadása után. Azonban már 2022 decemberében azt írtuk, hogy nyomás nehezedik Elon Muskra, az Egyesült Államok és az Európai Unió ugyanis keményen fellép a milliárdos szólásszabadsággal összefüggő elképzelései ellen.

Akkor az Európai Bizottság a Twitter betiltásával fenyegette meg Muskot, ami akkor történhet meg, ha a közösségimédia-platform nem felel meg a szigorú tartalomfelügyeleti szabályoknak. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter pedig jelezte, hogy Washington felülvizsgálja a Twitter megvásárlását övező procedúrát.

Érdemes arra is kitérni, hogy tavaly decemberben Elon Musk azt fontolgatta, hogy a futó szolgáltatást teljes egészében kivonja Európából, válaszul a régióban bevezetett új internetes platformszabályozásra.

Egy a vállalatot belülről ismerő személy szerint Elon Musk egyre frusztráltabb amiatt, hogy platformjának meg kell felelnie a digitális szolgáltatásokról szóló törvénynek, derült ki az Insider cikkéből.