Tesla részvények zuhanása

A Tesla részvényei jelentős, több mint 8 százalékos veszteséget szenvedtek csütörtökön, miután a Bloomberg arról számolt be, hogy a vállalat két hónappal későbbre halasztja a nagy várakozásokkal övezett Robotaxi bemutatóját. Az eredeti tervek szerint augusztus 8-ra kitűzött eseményt októberre tolták, hogy több idő álljon rendelkezésre a prototípusok fejlesztésére.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója már évek óta hangoztatja a robotaxi projektet. 2015-ben állította, hogy három éven belül elérhető lesz a teljes autonómia, majd 2016-ban azt ígérte, hogy egy év múlva teljesen önvezető autókat állítanak forgalomba. Musk 2019-ben további ígéreteket tett, amikor azt mondta, hogy 2020-ra egymillió robotaxiára kész járművet terveznek piacra dobni. Ezzel szemben a Waymo és a General Motors Cruise már lépéselőnybe kerültek a versenyben.

A Tesla áprilisi első negyedévi gyenge eredményjelentése után Musk ismételten kijelentette, hogy robotaxikat kívánnak fejleszteni, amelyek képesek lesznek pénzt termelni a tulajdonosaiknak és vezető nélküli közlekedési hálózatokat létrehozni. "Ha valaki nem hisz abban, hogy a Tesla meg fogja oldani az autonómiát, akkor szerintem ne legyen befektetője a vállalatnak" – fogalmazott Musk.

A Tesla részvényeinek csütörtöki esése egy 11 napos ralit követett, amelyet a második negyedévre vonatkozó, a vártnál jobb kiszállításokról szóló jelentés váltott ki. Ez az ugrás eltüntette a részvények éves veszteségét. A részvények azonban most ismét negatív tartományba kerültek 2024-re, egy olyan évre, amelyet átfogó elbocsátások és az eladások csökkenése jellemzett, részben az EV-k elöregedő sorozata és a kínai verseny erősödése miatt.

A Tesla termékeinek piacra dobásában gyakoriak a késések. A teljesen elektromos Semi teherautót 2017-ben mutatták be, de a kiszállítás csak 2022 decemberében kezdődött meg. A Tesla részvényei a bejelentés napján 8,6 százalékos mínuszban zártak, és az év eleje óta összességében 3 százalékos mínuszban vannak.

A cikk megjegyzi, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.