Németország kizárja a kínai technológiát az 5G hálózatból

Végleges döntés született Németországban, miszerint a Huawei és ZTE kínai vállalatok berendezéseit ki kell váltani az ország 5G mobilhálózatából.

A német 5G mobilhálózat fejlesztése a jövőben kínai technológia nélkül fog zajlani, különös tekintettel a Huawei és ZTE vállalatok eszközeire, amelyeket fokozatosan kell lecserélni. A Computer Bild beszámolója szerint a német szövetségi belügyminiszter, Nancy Faeser megerősítette, hogy a kormány és a mobiltelefon-társaságok kompromisszumra jutottak a kínai berendezések nyugdíjazását illetően, amelyeket a szolgáltatók eddig nem szívesen cseréltek volna le.

Faeser kifejtette, hogy az 5G hálózatok kínai gyártóktól származó kritikus elemeinek kockázatait részletesen elemezték. A belügyminiszter szerint a döntés értelmében 2026 végéig a kritikus komponenseket már nem használhatják a törzshálózatban, míg a hozzáférési és közlekedési hálózatokban lévő kritikus irányítási rendszereket 2029-ig kell lecserélni.

A lépés célja a német gazdaság védelme, és Faeser hangsúlyozta, hogy ezáltal megvédik az ország kommunikációs központi idegrendszerét. A belügyminiszter szerint csökkenteni kell a biztonsági kockázatokat és el kell kerülni az egyoldalú függőségeket, hogy Németország függetlenebbé és válságbiztosabbá váljon.

A Vodafone szóvivője szerint a megállapodás technikai kihívást jelent, de megvalósítható és helyes irányt jelöl ki. A Computer Bild hozzáteszi, hogy az infrastrukturális beruházók számára a megállapodás végre kiszámíthatóságot biztosít.

A Huawei válaszul közölte, hogy az elmúlt húsz évben innovatív, biztonságos és megbízható távközlési berendezéseket szállítottak a német piacra, és cáfolják, hogy technológiájuk kiberbiztonsági kockázatokat hordozna. A cég kijelentette, hogy továbbra is konstruktívan és nyíltan kíván együttműködni az ügyfelekkel és partnerekkel, előmozdítva a kiberbiztonság javítását és a mobilhálózatok kiépítését, valamint a digitalizációt Németországban. A döntés következményeit felmérve fenntartják a jogot az észrevételek megtételére.

Az Európai Bizottság adatai szerint az év elején mindössze tíz EU-tagállam tiltotta vagy korlátozta azokat a távközlési szolgáltatókat, amelyek nagy kockázatot jelentenek az 5G hálózati infrastruktúrájukra. Szinte az összes tagállam bevezetett egy szabályozási keretet a kínai szolgáltatók, például a Huawei és a ZTE korlátozására, de csak néhány tagállam, például Svédország és Lettország használta ezeket a szabályokat. A német döntés ezt a viszonylagos állóvizet zavarta fel.

Az ügy még 2018-ban kezdődött, amikor a Huaweit és versenytársát, a ZTE-t több ország, köztük Japán, az Egyesült Államok és az EU kormányai kizárták a közbeszerzési pályázatokból és a távközlési hálózatok kiépítéséből, tekintettel a kémkedéstől és a kínai állami befolyástól való félelem miatt. A Huawei és a ZTE mindig is tagadta, hogy bármilyen kapcsolata lenne a kínai kormánnyal, és állította, hogy magáncégek, amelyek teljes egészében az alkalmazottai tulajdonában vannak. A ZTE kifejezte készségét a szabályozókkal való együttműködésre a biztonságos termékek és infrastruktúra megteremtése érdekében.