Új szkafander alakítja iható vízzé az űrhajósok vizeletét

Az amerikai Cornell Egyetem kutatói által fejlesztett új szkafander képes mindössze 5 perc alatt iható vizet előállítani az űrhajósok vizeletéből, ezzel egyszerre két problémát oldva meg az űrutazások során.

Az űrséták során használt szkafanderek rendkívül összetettek, és a felkészülés során az asztronauták nem tudnak a mosdóra menni, ami különösen az Artemis-program hosszabb űrsétái során jelenthet problémát, hiszen a Holdon nincs mosdó. A Cornell Egyetem és Weill Cornell Medicine kutatói által kifejlesztett új szkafander prototípusa a Frontiers in Space Technology folyóiratban került bemutatásra.

A szkafander nadrág részében található egy öntött szilikon gyűjtőpohár, amely a nemi szervekhez illeszkedik, és mind férfi, mind női változatban elérhető lesz. A gyűjtőpohár egy vákuumpumpához kapcsolódik, amely a nedvesség hatására aktiválódik, és a vizeletet egy szűrőrendszerbe vezeti, ahol 87 százalékos hatékonysággal alakítják vízzé. A The Guardian összefoglalója szerint a rendszer egy ozmózis elvén működő megoldás, amely kiválasztja a vizet a vizeletből, és egy szivattyú segítségével külön választja a sót a víztől.

A teljes folyamat 500 ml vizelet esetében mindössze 5 percig tart, és a tisztított víz elektrolitokkal is dúsítható, így az asztronauták számára energiaitalként is funkcionálhat. A rendszer mérete 38x23x23 centiméter, súlya pedig 8 kg, és hátizsákként viselhető az űrhajósok hátán. A tervek szerint ősszel 100 önkéntes bevonásával tesztelik majd a prototípust mikrogravitációs környezetben, ami az űrbéli folyadékáramlás szempontjából kulcsfontosságú teszt.