Az Apple kémprogram-fenyegetés miatt figyelmeztetést ad ki szerte a világban és megegyezik az EU-val

Az Apple ezen a héten közel 100 országban figyelmeztetéseket küldött ki az iPhone-felhasználóknak, akik potenciális kémprogram-támadások célpontjai lehetnek. A vállalat 2021 óta értesíti az érintetteket, és a mostani riasztásokban a "zsoldos" kémprogram-támadásokra hívják fel a figyelmet.

Az Apple szerint a támadások célja távolról kompromittálni az Apple ID-jához tartozó iPhone-t, és a támadásokat a felhasználók személye vagy tevékenysége miatt indíthatják. A vállalat nagy bizalommal tekint a figyelmeztetésekre, és arra kéri az érintetteket, hogy vegyék komolyan ezeket az értesítéseket.

A Mashable összefoglalója szerint az Apple 2021 óta küld ilyen típusú figyelmeztetéseket, de a "zsoldos" kémprogram-támadások kifejezés csak mostanában került bevezetésre az értesítésekben. Korábban az Apple "államilag támogatott" támadásokként hivatkozott ezekre a tevékenységekre, azonban ez a megfogalmazás már nem szerepel a figyelmeztetésekben.

A közösségi médiában megosztott bejegyzések alapján úgy tűnik, hogy az értesítést kapó felhasználók jelentős része újságíróként vagy a hírmédiában dolgozik. Az Apple által kiadott figyelmeztetések nem tartalmaznak konkrét részleteket a fenyegetéssel kapcsolatban.

Egy másik fontos fejlemény az Apple háza táján, hogy az Európai Unió elfogadta az Apple döntését a fizetési rendszer megnyitásáról rivális pénzügyi szolgáltatók előtt, ezzel megegyezéssel zárul az amerikai cég ellen indított, több tízmilliárd eurós bírsággal fenyegető antitröszt per. Az európai hatóságok még 2022-ben indítottak eljárást az Apple ellen, amiért az visszaélt piaci erőfölényével és a saját rendszerébe kényszerítette a versenytársait a fizetéseknél.

Az Apple január óta dolgozott a nyitás technikai körülményeinek és a technikai hátterének előkészítésén és az érintés nélküli NFC fizetés megnyitásán. További engedményeket tettek, elérhetővé téve az arc- és biometrikus azonosítás funkcióinak használatát.

Margrethe Vestager, az EU versenyjogért felelős biztosa hangsúlyozta, hogy a mai vállalásokkal véget ér az Apple Pay vizsgálat, és ezek a vállalások jelentős változásokat hoznak az Apple európai működésében, amelyek a fogyasztók és versenytársak számára is előnyösek. A biztos bankokkal és kártyakibocsátókkal konzultálva fogadta el az Apple által vállalt szabályokat, amelyek 10 évig érvényesek.

Az Apple jelenleg 0,15 százalékos díjat számít fel az Apple Pay rendszerén keresztül indított tranzakciókért. Az elemzők szerint ez jelentős ösztönző lehet, hogy alternatív mobil pénztárca szolgáltatót keressenek. A megegyezést előtti hetekben komoly technikai zavar jelentkezett az Apple Pay rendszerében, amelynek során jogosulatlanul vontak le összegeket az ügyfelektől.