A 315 milliárdos atlétikai világbajnokság hatástanulmányának titkolózása

Négy hónapja hiába próbáljuk megtudni, mennyire volt hasznos Magyarországnak a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság. A sportért felelős államtitkár tavaly decemberben hatástanulmány elkészítését ígérte, de a dokumentumot titkolják, annak ellenére, hogy állítólag tartalmazza a rendezvény költségeit és hasznát.

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára és az atlétikai világbajnokság kormánybiztosa az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a hatástanulmányról, amelynek elkészítését az illetékesektől kérte. A tanulmányban szerepelnie kellene többek között annak, hogy hány országból érkeztek szurkolók, hány vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon és hányan nézték a világbajnokságot a tévében.

A Budapest 2023 Nonprofit Zrt. által megrendelt tanulmányt márciusban kértük közadatigénylés keretében, de a válasz szerint a hatástanulmány elkészítésének határideje még nem telt el, így nem kaphattunk tájékoztatást. A szerződést május 9-én személyesen megtekinthettük, amely szerint a p2m Informatika Szolgáltató Kft. nettó 75 millió forintért készíti el a tanulmányt 2024. május 31-ig. Június elején kértük az összefoglalókat, de a válasz szerint a szerződésben jogutódlás történt, és a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. nem rendelkezik a szerződéssel kapcsolatos aktuális információkkal.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal közadatigénylésre adott válaszában azt írta, hogy az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben közzéteszik az információkat, de a szerződés módosításának adatai nem kerültek fel. A szerződés eredeti résztvevői a Budapest 2023 Zrt. és a p2m Informatika Kft. voltak, módosítás nélkül.

A Budapest 2023 Atlétikai Világbajnokság Szervező Nonprofit Zrt. társasági szerződésének módosításából kiderül, hogy május 27-i közgyűlésükön többek között a keretszerződés átruházásáról döntöttek, de az adatok nagy részét kisatírozták.

A Szabad Európa szerint a világbajnokság rendezése mintegy 315 milliárd forintba került. A g7.hu összegzése szerint több mint 400 ezer jegyet adtak el, és a stadion kihasználtsága 75-80 százalék körül alakulhatott. A stadiont a világbajnokság után átépítették, a mobil lelátót lebontották, de a 2026-os atlétikai világdöntő miatt vissza kell majd építeni.

A hatástanulmány kapcsán megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot és Schmidt Ádám államtitkárt, hogy megtudjuk, miért titkolóznak a tanulmány tartalma körül, de választ nem kaptunk.

Segesvári Csaba