A fővárosi panelpiac rekordjai - Megéri-e panellakást vásárolni?

2024-ben a panellakások továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek, részben azért, mert áruk jelentősen alacsonyabb, mint a tégla lakásoké. Az ingatlan.com összefoglalója szerint a fővárosban a panellakások átlagosan 20-30 százalékkal olcsóbbak.

A lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára június végén 847 ezer forint volt, míg a téglalakásoké 1,1 millió forint körül alakult, tehát a panellakások jelentős árelőnyt élveznek. Debrecenben a panel átlagára 772 ezer forint, míg a tégla lakásoké 940 ezer forint. Pécsett és Miskolcon a panellakások négyzetméterára 442 ezer, illetve 613 ezer forint, a tégla építésű ingatlanoké pedig 456 ezer és 748 ezer forint. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a panellakások iránti keresletet az alacsonyabb ár mellett a kedvező lokációjú, jó közlekedési adottságokkal rendelkező városrészek is fokozzák.

Könnyebb adás-vétel várható

A közeljövőben Budapesten még egyszerűbb lesz a panellakások adásvétele. Az ingatlan.com digitalizálta a fővárosi panellakások alaprajzait, amelyeket a földhivatalokból szereztek be. Ezek az alaprajzok hozzáadhatók a hirdetésekhez, így a vevők pontos és hiteles információkat kapnak az ingatlanokról. A budapesti panelek után a székesfehérvári és a kecskeméti panelek alaprajzait is be fogják szerezni és digitalizálni.

Budapesti rekordok

A III. kerület büszkélkedhet a legtöbb lakótelepi lakással, ahol több mint 35 ezer ingatlan található. Újpest és Újbuda is dobogós helyen áll, előbbiben 25 ezer, utóbbiban 22 ezer panellakás található. A legnagyobb lakótelep Békásmegyer, 17,6 ezer lakással, míg Pesti oldalon az újpesti lakótelep a legnagyobb, 15,2 ezer lakással. A legalacsonyabb háztömbök kétemeletesek, ezeket Újpesten és a XVIII. kerületi Krepuska Géza-telepen találjuk, míg a legmagasabbak, a 15 emeletesek, többek között a III. kerületi békásmegyeri és óbudai lakótelepen, valamint a XI. kerületi kelenföldi és a XIV. kerületi Füredi utcai lakótelepen találhatók. A legkisebb panellakások mindössze 20 négyzetméteresek, melyek a III. kerületi Pünkösdfürdői lakótelepen vásárolhatók meg, míg a legnagyobbak, a 129 négyzetméteres, 5 plusz 1 szobás lakások a XXIII. kerületi Soroksár-Újtelepen találhatók.