Túlmelegedő motor: mi a teendő, ha felforr az autója hűtővize

Az előrejelzések szerint óriási hőhullám várható, ami különösen megterhelő lehet az autók számára. A hőségben gyakori látvány a nyitott motorháztetővel és gőzölgő motortérrel az út szélén parkoló autók. Az Auto Bild szerint fontos tudni, hogyan előzhető meg és kezelhető a hűtőrendszer elszállása.

A nyári időszakban gyakran előfordul, hogy a hűtőrendszer nem bírja a hőterhelést, és a motor túlmelegszik. Ennek elkerülése érdekében érdemes időben elvégeztetni a szezonális átvizsgálást és ellenőrizni a hűtővíz szintjét indulás előtt. Különösen a hosszú utakon és a forró napokon fontos figyelni a folyadékszinteket, mivel a motor gyorsabban melegszik fel, és a dugóban rekedve a hűtés hatékonysága csökken.

A motor hőmérséklete jelentős mértékben befolyásolja annak teljesítményét és élettartamát. 20 Celsius-fokon a motor még hideg, ezért kerülni kell a nagy fordulatszámot és a hirtelen gyorsítást. 90 Celsius-fokon a motor ideális üzemi hőmérsékleten van, míg 130 Celsius-fok felett már kritikus a helyzet, és fennáll a súlyos motorkárosodás veszélye.

Ha a motor hőmérséklete emelkedni kezd, célszerű csökkenteni a sebességet, vagy akár leállni, ha a hőmérséklet tovább nő. Ilyenkor a fűtést is be lehet kapcsolni, hogy segítse a hő elvezetését a motortérből. Ha a hőmérséklet nem csökken, álljon félre, kapcsolja le a motort és hívjon segítséget. A tágulási tartály kupakját csak akkor szabad levenni, ha a motor már teljesen kihűlt, különben súlyos égési sérüléseket szenvedhet.