„Ordas nagy kamunak” tűnik a Vidnyánszky Attila ellen szervezett tüntetés

Tüntetést szerveztek hétfőn, azaz 2024. július 8-án 18 órára a Nemzeti Színház elé, hogy Vidnyánszky Attila lemondását követeljék, azonban a helyszínen több újságíró és rendőr jelent meg, mint tüntető.

A meghirdetett esemény leírásában a következők szerepeltek: „Tüntetést szervezünk a Nemzeti Színház elé, hogy Vidnyánszky Attila mondjon le! Ez nem maradhat így tovább! A magyar kultúra ennél többet érdemel!” Lengyel Tamás is megosztotta az eseményt a közösségi oldalán. Az Index a helyszínről tudósította az eseményeket, és a tüntetés kezdete előtt 20 perccel nem volt látható jel, hogy tüntetés kezdődne. A Facebookon 311-en érdeklődtek, és 31-en jeleztek vissza, hogy ott lesznek. A tüntetés kezdete után alig több, mint két tucat ember érkezett a helyszínre, és nem történt jelentős esemény. Egy kilátogató szerint „úgy tűnik, hogy a tüntetés egy ordas nagy kamu volt”. A meghirdetett eseményen se szervezők, se beszéd, se tömeg nem volt, és a helyszínen a rendőrség munkatársai maradtak a legtovább. Az eső miatt az emberek a Nemzeti bejáratához húzódtak – maximum tízen. A tüntetés időpontja nem volt szerencsés, mivel hőségriadó volt és az intézmény zárva tartott. Egy asszony Solymárról érkezett, hogy szolidaritást vállaljon a sérült színészekkel és Vidnyánszky Attila lemondását követelje, de csalódottan tapasztalta, hogy kevesen gyűltek össze.

Lengyel Tamás színész korábban kiállt Vidnyánszky Attila lemondása mellett, és egy ironikus rapszámot is készített vele kapcsolatban. Szász Júlia színésznő, aki súlyosan megsérült a Nemzeti Színházban történt balesetben, reagált Vidnyánszky nyilatkozatára, miszerint a sajtóban nem a valóságról, hanem narratívákról van szó. Vidnyánszky szerint a két színész november óta több mint ötmillió forintot kapott, de nem ismerik el a színház kizárólagos felelősségét. Szász Júlia táppénzen van, ami munkabaleset esetén 100 százalékos lenne, de a szerződése miatt kevesebbet kap, és a Nemzeti Színház tavaly december óta egyszer sem utalt át pénzt neki. A rendőrségi nyomozás még tart.

Vidnyánszky Attila körül több botrány is kialakult. Novemberben a Nemzeti Színház két színésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó súlyosan megsérült. Vidnyánszky lemondott, de Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el a lemondást, és a kulturális élet szereplői maradásra bírták. Vidnyánszky végül visszavonta lemondását. Februárban nem tudtak új tagot választani a Nemzet Színészei miatta, májusban pedig nem hívta fel Kulka Jánost, amikor őt választották a Nemzet Színészének. Udvaros Dorottya távozott a társulattól, mert Vidnyánszky nem hosszabbította meg a szerződését, ami állítólag a kormány által elvont 380 millió forintos támogatás hiánya miatt volt. Továbbá Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia sem tér vissza, és több más művész is felmondott.