A sárospataki polgármesteri jutalom ügye

A sárospataki képviselő-testület által a leköszönő polgármesternek, Aros Jánosnak és helyettesének, Sikora Attilának megítélt hathavi jutalom visszavonását követeli az utód, Farkas Szabolcs.

A 24.hu beszámolója szerint a sárospataki képviselő-testület elismerve a "2024. évi munkájuk magas színvonalon történő elvégzését", a maximális, hathavi jutalmat ítélte meg Aros Jánosnak és Sikora Attilának, akik 14 év után távoznak a város vezetéséből. Az előterjesztés eredetileg csak egyhavi jutalmat tartalmazott, de a pénzügyi bizottság ülésén döntöttek a hathavi összeg mellett, indoklásként pedig azt hozták fel, hogy a leköszönő polgármester az elmúlt évek során viszonylag ritkán részesült jutalomban.

Az ügy országos figyelmet kapott, mire Sárospatak újonnan megválasztott polgármestere, Farkas Szabolcs, felkérte elődjét, hogy vonják vissza a költségvetési változtatásokat és újragondolják a jutalmak mértékét. Farkas Szabolcs szerint, bár jogilag még van lehetőségük ilyen döntéseket hozni, morális szempontból nem elfogadható, hogy a város jövőjét jelentősen befolyásoló intézkedéseket hozzanak, és ha mégis ragaszkodnak hozzá, akkor részletesen tájékoztatniuk kellene a lakosságot az okokról.

Farkas levelében hangsúlyozta, hogy bár nincs módja rá, hogy más módon ösztönözze őket a felelős döntések meghozatalára, arra kéri őket, hogy a város érdekében működjenek együtt az új városvezetéssel, különösen a költségvetést érintő kérdésekben, amelyek következményeit az új vezetésnek kell viselnie. Továbbá emlékeztette Aros Jánost, hogy korábban, június 27-én már kérte a zavartalan átadás-átvétel érdekében bizonyos dokumentumok átadását és a júniusban megválasztott képviselők számára egy terem biztosítását a Polgármesteri Hivatalban, amelyekre a mai napig nem kapott választ.