Öt gyermek élt pokoli körülmények között egy drogfogyasztó anyával Pest megyében

Pest megyében, a nagykátai járás egyik kisvárosában öt kiskorú gyermeket hanyagolt el egy anya, aki kábítószert is fogyasztott, és emiatt vádat emeltek ellene.

Az ügyészség vádirata szerint az anya egyedül nevelte öt gyermekét, nem rendelkezett munkahellyel, és csupán a családtámogatási ellátásokból élt. Az otthonukul szolgáló ingatlan állapota nem volt megfelelő sem a gyerekek nevelésére, sem felnőttek életvitelszerű tartózkodására. Az udvaron baleseti és fertőzésveszélyes körülmények uralkodtak, több szemétkupac és ürülék szennyezte a területet, a ház belső helyiségei pedig koszosak és szemetesek voltak.

A vádlott gyerekei gyakran maradtak felügyelet nélkül, többször kóboroltak az utcákon, gyakran alulöltözötten vagy évszaknak nem megfelelő ruházatban. Az óvodás korúaknál az ápolatlanság miatt egészségügyi problémák is jelentkeztek.

Az anya nem vezetett be rendszert vagy szabályokat a gyerekek életébe, akik így saját törvényeik szerint éltek. A tanköteles gyerekeket nem járatta rendszeresen iskolába, és nem tanúsított irántuk valódi törődést vagy figyelmet. Több gyermek is beszámolt arról, hogy látták anyjukat kábítószert fogyasztani.

Az elkövető magatartásával súlyosan veszélyeztette a gyermekek értelmi, érzelmi, testi és erkölcsi fejlődését. A Nagykátai Járási Ügyészség ezért öt rendbeli kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat a nő ellen.