Helyettesítő összetevők a konyhában

Valószínűleg mindenki került már olyan helyzetbe a konyhában, amikor rádöbbent, hogy főzés közben hiányzik egy kulcsfontosságú összetevő. Ahelyett, hogy azonnal a boltba szaladna érte, inkább próbálja ki a helyettesítő anyagokat. Hogy mit használhat az élesztő, a tojás, a méz vagy csokoládé helyett? Mutatjuk!

Az élesztő nélkülözhetetlen a kenyérsütéshez és egyéb pékárukhoz. Ha éppen nincs kéznél, használhat kétszer annyi sütőport, vagy keverjen össze 1 teáskanál szódabikarbónát 1 teáskanál ecettel minden tasak élesztő helyett. A tojásokat helyettesítheti 1/4 csésze almapürével, 1 evőkanál őrölt lenmaggal keverve 3 evőkanál vízzel, vagy 1/4 csésze cukrozatlan joghurttal, amelyek különösen süteményekhez és muffinokhoz ajánlottak.

Méz helyett választhat juharszirupot, agavészirupot vagy melaszt, figyelembe véve, hogy az utóbbi kettő édesebb, illetve intenzívebb ízű lehet. A ketchupot paradicsompürével keverve egy kis cukorral és ecettel, vagy salsával helyettesítheti, bár ez utóbbi kissé eltérő ízvilágot kölcsönöz az ételeknek.

Ha dióra lenne szükség, próbálkozhat apróra vágott mandulával, mogyoróval vagy tökmaggal, amelyek hasonló textúrát és ízt adnak az ételeknek. Csokoládé hiányában használjon kakaóport keverve vajjal vagy margarinnal, esetleg aszalt gyümölcsöket, mint a mazsola vagy áfonya, amelyek édességet és hasonló textúrát biztosítanak.

Zsemlemorzsa pótlására az őrölt kukorica, kukoricapehely, őrölt zabpehely vagy zúzott keksz és perec kínálkozik megoldásként, különösen panírozáshoz vagy húsgombóc és fasírt készítéséhez. Ezek az alternatívák hasonló állagot és tápanyagtartalmat biztosítanak, mint a hagyományos zsemlemorzsa.