Fenyőmagos sült pisztráng vodkával - a kellemes nyári estékhez

Akár sütőben, akár grillen sütjük, a fenyőmagos sült pisztráng vodkával mindenhogyan nagyon ízletes és egészséges fogás.

A fenyőmagos sült pisztráng elkészítéséhez szükséges hozzávalók között szerepel 6 db pisztráng, 6 db 5 cm-es fenyőág, 12 szem borókabogyó, 3 gerezd fokhagyma, 15 dkg vaj, 10 dkg fenyőmag, őrölt bors, 3 citrom, 3 ek. vodka és só. Az elkészítés során először a fenyőmagot szárazon aranybarnára pirítjuk, a megsikált citromokat héjastól vékony szeletekre vágjuk, a vajat megolvasztjuk, a borókabogyót durvára aprítjuk, a fokhagymát vékony lapokra szeleteljük.

A pisztrángokat kívül-belül sózzuk, borsozzuk, majd a belsejükbe helyezzük a borókabogyót, a fokhagymát, a vékony citromszeleteket és a fenyőágakat. Egy vékonyan kivajazott sütőedénybe fektetjük a halakat, meglocsoljuk az olvasztott vaj felével, és köré locsoljuk a vodkát. Alufóliával szorosan lefedve, előmelegített 200 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd eltávolítjuk a fóliát, meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal, és további 20 percig sütjük fedetlenül, amíg szépen megpirulnak. A sütés közben egyszer-kétszer a saját szaftjukkal meglocsoljuk. Alternatívaként grillen is elkészíthetjük a pisztrángokat.

Tálaláskor frissen őrölt borssal megszórjuk, ráhintjük a fenyőmagot, mellé néhány szaftos citromgerezdet teszünk, és a visszamaradt szaftot a halra és a köret köré locsoljuk. Ízlés szerint választhatunk hozzá köretet.