A világ legrégebbi barlangfestményének felfedezése

Egy 51 ezer éves barlangrajzot fedeztek fel Indonéziában, amely egy vörös színnel festett disznót és három emberi alakot ábrázol, és ez lehet a világ eddig ismert legrégebbi képzőművészeti alkotása.

Az indonéziai Celebesz (Szulavézi) szigeti Maros Pangkep közelében található barlangban talált rajzot a Nature tudományos folyóiratban szerdán közzétett tanulmány mutatja be. A rajz egy vörös színnel festett disznót ábrázol, amelyet három emberi alak vesz körül. Adam Brumm régész, a tanulmány egyik szerzője szerint a rajz egy ősi történetet mesél el, amely régebbi, mint a híres Lascaux és Chauvet barlangrajzok Franciaországban.

A kutatók szerint a felfedezés jelentősége abban rejlik, hogy először sikerült átlépni a 50 ezer éves határt a barlangfestmények korának meghatározásában. Maxime Aubert, az ausztráliai Griffith egyetem régésze és a tanulmány társszerzője szerint ez a felfedezés átírhatja a Homo sapiens kognitív fejlődésének történetét, hiszen az első emberi képviselők képesek voltak egy bonyolult történetet elmesélni a művészet segítségével.

A tudósok egy új kormeghatározási módszert alkalmaztak, amely lézerekkel és szoftverekkel rajzolja meg a kőzetminták térképét, lehetővé téve a festmények korának pontosabb és könnyebb meghatározását. A módszerrel először egy korábbi rekordtartó festményt vizsgáltak meg, amelynek korát 48 ezer évre határozták meg, majd egy 2017-ben felfedezett festményen is tesztelték, amelynek eredményeképpen a barlangrajzot legalább 51 200 évesnek találták.

A festmény állapota rossz, de a rajz mégis egy történetet mesél el, hasonlóan a lascaux-i madárfejű ember által felborított bölényt ábrázoló rejtélyes jelenethez. Aubert régész feltételezése szerint a művet azok az első embercsoportok készíthették, akik mintegy 65 ezer évvel ezelőtt Délkelet-Ázsián áthaladva érkeztek Ausztráliába, és csak idő kérdése, hogy régebbi mintákat is találjanak.