Budapest a világ szexuálisan legszabadabb városai között

Egy friss kutatás szerint, amely a világ szexuálisan legszabadabb városait rangsorolja, Budapest is helyet kapott a listán, ahol a lakosok nyitottsága és elfogadása alapján ítélik meg a városokat.

A német Erobella cég által harmadik éve közzétett kutatás számos kategóriát vizsgál, mint például a melegbárok számát, a melegek házasságának engedélyezettségét, a nemváltást, az abortuszt, a fogamzásgátláshoz és gyógyszerekhez való hozzáférést, a diszkrimináció ellenes törvényeket, valamint a szexmunkásokra vonatkozó jogszabályokat és a szexshopok számát.

A szexuális liberalizmus és szexpozitivitás a társadalmi fejlettség és az egyéni szabadságjogok egyik mutatója lehet, és a kutatás célja az volt, hogy tippeket adjon azoknak, akik elfogadó városokban szeretnének élni.

Budapest idén először került fel a ranglistára, a 24. helyen, olyan neves liberális városok között, mint Berlin, Lisszabon vagy ausztrál nagyvárosok.

A lista első 25 helyezettje között szerepelnek:

  1. San Francisco, USA
  2. Amszterdam, Hollandia
  3. Köln, Németország
  4. Lisszabon, Portugália
  5. Vancouver, Kanada
  6. Barcelona, Spanyolország
  7. Berlin, Németország
  8. Bécs, Ausztria
  9. Párizs, Franciaország
  10. Hamburg, Németország
  11. Montreal, Kanada
  12. San Diego, USA
  13. Toronto, Kanada
  14. Madrid, Spanyolország
  15. Atlanta, USA
  16. Los Angeles, USA
  17. Miami, USA
  18. Chicago, USA
  19. New York, USA
  20. Melbourne, Ausztrália
  21. Róma, Olaszország
  22. London, Egyesült-Királyság
  23. Sidney, Ausztrália
  24. Budapest, Magyarország
  25. Santiago, Chile

San Francisco a 2024-es index szerint a "szexuálisan legliberálisabb város" címet viseli, míg Amszterdam a második helyen áll, Köln pedig a harmadikon.

Németország több városával is jelen van a listán, köszönhetően többek között a világ első szexboltjának, amelyet 1962-ben nyitott meg Beate Uhse vállalkozó és pilóta.

Lisszabon és Hamburg is újoncként került fel az idei rangsorra, előbbi a negyedik, utóbbi a tizedik helyen debütált.

New York City, amely 2021-ben még az első helyen állt, jelenleg a 19. helyet foglalja el, ami nem a szexpozitív élet csökkenését jelzi, hanem a globális verseny erősödését.