Az ember vércsoportjának ritka változása

Bár a vércsoport általában életünk során állandónak tekinthető, bizonyos ritka körülmények között mégis bekövetkezhet változás, amint azt kutatások is alátámasztják.

A vércsoport megváltozása többnyire csak átmeneti jellegű. Ilyen eset például, amikor valaki ritka vércsoporttal rendelkezik, és sürgősségi helyzetben O-negatív vérátömlesztést kap, mivel ez az univerzális donor vértípus. Ebben az esetben a páciens vörösvérsejtjei ideiglenesen O csoportúakká válhatnak, amíg a csontvelő néhány hónap alatt vissza nem állítja az eredeti vércsoportot.

Komplexebb a helyzet, ha valaki csontvelő-transzplantáción esik át. Mivel a vörösvérsejtek a csontvelőben képződnek, egy másik vércsoportú donor csontvelőjének átültetése esetén a fogadó személy vércsoportja is megváltozhat. Ezt a folyamatot a kórházi tartózkodás során végezett rendszeres vércsoport-vizsgálatokkal követik nyomon, és a teljes átalakulás akár egy évig is eltarthat.

A legkevésbé gyakori esetben bakteriális fertőzés okozhatja a vércsoport megváltozását. Ez különösen az A vércsoportú személyeket, valamint a szepszisben, vastagbélrákban vagy bélelzáródásban szenvedő betegeket érintheti. A gyógyulás után azonban a vércsoport visszatér az eredeti állapotba.

Amennyiben valaki nem tudja a saját vércsoportját, egy egyszerű vérvétellel a kórházban gyorsan megállapítható.