3000 éves bronzkori kincsek kerültek elő Csehországban

Egy amatőr fémkereső személy talált rá egy 3000 éves kincsleletre Csehországban, a Budyně nad Ohří közelében, amelyet azután egy közeli múzeumnak adott át.

A Heritage Daily beszámolója szerint a lelet 19 darab bronzból készült tárgyat foglal magában, köztük kar- és bokapereceket, baltafejeket és egy lándzsa pengéjét. A szakértők szerint ezeket a tárgyakat valószínűleg szándékosan temettek el körülbelül 3000 évvel ezelőtt, bár néhány baltafej még ennél is régebbi, közel 3500 éves lehet. A leletek pontos célja egyelőre ismeretlen, de felmerült a rituális áldozati szertartásokhoz való kapcsolat, illetve az is, hogy egyszerűen elrejtés céljából ásták el őket.

A régészeti szakemberek jelenleg is vizsgálják a leleteket, hogy több információt szerezzenek azokat készítő kultúráról és a korabeli kovácsmesterségről. A lelet helyszínét nagy titokban tartják, hogy elkerüljék a kincsvadászok általi feltúrását. A jövőben azonban terveznek további ásatásokat a területen, remélve, hogy további leletek kerülnek majd napvilágra.