Oroszország olaj- és földgázbevétele jelentősen megugrott

Az orosz pénzügyminisztérium adatai alapján az első félévben az olaj- és gázeladásokból származó bevételek mintegy 41 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, elérve az 5,7 billió rubelt (65,1 milliárd dollárt).

Az emelkedés hátterében az olaj árának növekedése és a gyengülő rubel áll. Az Ural kőolajkeverék átlagos ára az év első felében 69,1 dollár volt hordónként, ami meghaladja a nyugati országok által bevezetett 60 dolláros árplafont, és jelentős növekedést mutat a 2023 azonos időszakában elért 52,5 dolláros árhoz képest. A rubel árfolyama ezzel párhuzamosan gyengült, a 2023 első félévében mért 76,9-ről 90,8-ra süllyedt 2024 első hat hónapjában.

A földgáz és a kőolaj kiemelkedő szerepet tölt be az orosz gazdaságban, hiszen az elmúlt évtizedben a költségvetés legalább harmadát adták évente. A bányajáradékból származó bevétel júniusban elérte az 1 billió rubelt (11,3 milliárd dollárt), ami jelentős növekedést jelent a 2023 azonos hónapjában mért 631,6 milliárd rubelhez (7,1 milliárd dollár) képest.

A gazdasági növekedés tekintetében az orosz gazdaság a becslések szerint tavaly 3,6 százalékkal bővült, ami ellentétben áll a 2022-ben mért 1,2 százalékos csökkenéssel. Azonban az orosz közgazdászok felhívták a figyelmet a növekedés gyenge minőségére, hangsúlyozva, hogy bár a hadiipar termelése növelheti a GDP-t, ez kevés előnnyel jár a lakosság számára.