A Demokratikus Koalíció állami támogatásának csökkentése és a válaszreakció

A Demokratikus Koalíció (DK) állami támogatásából kedden 43,5 millió forintot vont le az államkincstár, ami az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott közel 90 millió forintos bírság első részének érvényesítésére irányult. A párt ezt követően hivatali visszaélés gyanújával feljelentést készül tenni.

Az ÁSZ a 2022-es országgyűlési választások kapcsán külföldi támogatások miatt szabott ki bírságot a DK-ra tavaly december elején. A párt, hasonlóan a többi ellenzéki pártokhoz, állítása szerint nem sértett jogszabályt.

A DK nem fogadta el a bírságot, és jogi útra terelte az ügyet. A párt szerint az államkincstár április 2-án nem tudta levonni a bírság összegét a II. negyedéves támogatásból, ezért a III. negyedéves támogatást csökkentette "önkényesen". A DK álláspontja szerint az államkincstár saját határozatában is a II. negyedévre írta elő a csökkentést, így a III. negyedéves támogatás csökkentése jogosulatlan volt.

A párt közleménye szerint az államkincstár illetékesei ezzel a lépéssel hivatali visszaélést követhettek el, és a DK úgy véli, hogy ez a Fidesz akaratának kiszolgálására történt, amiért feljelentést tesznek.