Szlovákia föld alatti szén-dioxid tárolót építhet

Szlovákia a helyreállítási támogatások egy részének elvesztésének elkerülése érdekében föld alatti szén-dioxid tárolót tervez építeni. A kormány sürgősen keresi az alternatív megoldásokat, hogy teljesítse az ország klímavállalásait, és így az ipari kibocsátók ne kényszerüljenek további technológiai átalakításokra.

Az EurActive szerint a szlovák kormány 300 millió eurót irányítana át a beruházásra, amelyet eredetileg a kassai amerikai acélgyárnak szántak. A tulajdonosváltás miatt azonban a beruházás leállt, és mivel az RRF-forrásokat 2026 nyaráig kell felhasználni, a kormány sürgősen alternatív megoldásokat keres. A környezetvédelmi minisztérium a gazdasági minisztériummal közösen pályázatot kíván kiírni az ipari kibocsátás csökkentésére. Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy az EU Bizottságától zöld utat kaptak az új pályázati felhívás kiírására. Ha nem érkezik elegendő projektjavaslat, a környezetvédelmi minisztériumnak van egy tartalék terve, amely a szlovák ipari üzemek CO2-kibocsátásának elkülönítését és föld alatti tárolását jelenti, ismertebb nevén a CCS (szén-dioxid leválasztása és tárolása) eljárást alkalmaznák.

A CCS technológia a CO2-t elválasztja más gázoktól, még mielőtt a légkörbe kerülne, majd tartósan a föld alatt tárolja vagy más célokra, például beton vagy vegyi anyagok előállítására használja fel. Taraba szerint ennek a megoldásnak az a fő előnye, hogy Szlovákiának nem kellene nyomást gyakorolnia a már modern ipari üzemekre, hogy a versenyképesség megőrzése érdekében a kibocsátás csökkentésébe és a gyártási technológia megváltoztatásába fektessenek be. Az ipar képviselői álltak elő az ötlettel, és azt javasolták, hogy az üres földgázkitermelő kutakat és a meglévő gázinfrastruktúrát használják fel a CO2-tárolásra.

A kormány azt reméli, hogy egy megvalósíthatósági tanulmány segítségével igazolni tudja majd ezt az Európai Bizottság előtt, azaz hátra van még egy egyezkedési folyamat Brüsszellel. Bár korábban aggályok merültek fel a Szlovákia által beadott negyedik RRF-es kifizetési kérelem kapcsán, július 1-jén az Európai Bizottság pozitív értékelést adott ki, és így várhatóan jóváhagyja a 799 millió eurós kifizetési kérelmet. Ezzel a 6,4 milliárd eurós összes RRF-támogatásból már több mint a felét, 3,5 milliárd eurót kifizetne a testület. A Bizottság azonban továbbra is szoros figyelemmel követi a szlovák igazságügyi reform lépéseit, ami a későbbi folyósításokra kihathat.