Új rendelet a siófoki éjszakai életben: bevezetik a repoharat

Július 1-től a siófoki Balaton-parton lévő vendéglátóhelyeken, amelyek éjfél után is nyitva tartanak, csak többször használatos repohárban szolgálhatják ki a vendégeket. A siófoki önkormányzat bejelentése szerint ez a lépés a környezetszennyezés csökkentését célozza, és csak azok a helyek maradhatnak nyitva éjfél és hajnali 4 óra között, amelyek betartják ezt a szabályt.

A repohár használata a Petőfi sétányon és környékén hozzájárulhat a nagyobb rend és tisztaság megteremtéséhez, valamint a környezettudatosság erősítéséhez. Dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester szerint ez összhangban áll a családbarát város koncepciójával.

A rendeletet a Somogy Megyei Kormányhivatal több pontban törvénysértőnek találta, azonban a bíróság döntően Siófok városának adott igazat, egyetértve az éjszakai nyitvatartás feltételekhez kötésével.

A repohár használata 500 forintba kerül a vendégeknek, amelyért cserébe egy zsetont kapnak. Ezt a zsetont felhasználhatják legközelebb, vagy másik vendéglátóhelyen, így nem kell újra kifizetniük a repohár árát. A pénz visszajárása tehát nem lehetséges.

Fontos megjegyezni, hogy Siófokon tilos a közterületi alkoholfogyasztás, és az éjszakai nyitvatartású üzletek 22 és 6 óra között nem árusíthatnak alkoholtartalmú italokat.