Magyar EU-elnökség: Orbán Viktor a versenyképesség helyreállítására törekszik

Orbán Viktor miniszterelnök a Financial Timesban megjelent cikkében kifejtette, hogy a magyar EU-elnökség alatt az Európai Unió versenyképességének helyreállítására készül.

A miniszterelnök szerint az EU versenyképességének romlása az elmúlt évtizedek során egyre szélesebb körűvé vált. Orbán Viktor a zöld átmenetet emelte ki példaként, amelyet az EU az ágazatokkal való megfelelő konzultáció nélkül érvényesít. Úgy véli, Európának vezető szerepet kell vállalnia a zöld ágazatokban, különösen az elektromos járművek fejlesztésében és gyártásában, de a jelenlegi szabályozások hátráltatják az iparági szereplőket és terhelik az embereket. A gazdák is nehézségekkel küzdenek, mivel növekvő termelési költségeik mellett bonyolult "zöld kötelezettségek" között kell manőverezniük.

A kormányfő szerint Európa kevésbé vonzó befektetési célponttá vált, ami miatt még európai vállalatok is fontolóra veszik az áttelepülést más piacokra. Magyarország azonban igyekszik meggyőzni az európai társállamokat, hogy az egészséges verseny és a legjobb technológiák alkalmazása nagyobb növekedést eredményezhet. Ehhez Magyarország új zöldágazati stratégiát javasol, amelyet a főbb iparági szereplőkkel együttműködve kíván kidolgozni.

Orbán Viktor célul tűzte ki egy új versenyképességi egyezség létrehozását, amelynek segítségével újraindítható az európai gazdaság bővülése, miközben a nyitott gazdaság és a nemzetközi együttműködés mellett is kiállnak. Emellett Magyarország elkötelezett az illegális migráció elleni küzdelemben, és szoros együttműködést keres az elsődleges kiinduló és tranzitországokkal, kiemelve a külső határok védelmének és az e célra fordítandó EU-finanszírozás szükségességének fontosságát.

A magyar versenyképességi stratégia a német-francia növekedési és versenyképességi program által is inspirált, és Berlin, Párizs, valamint Róma is támogatja a magyar elnökség kezdeményezéseit. Orbán Viktor szerint minden tagállam érdeke egy versenyképes Európa, és Magyarország aktív EU-elnökségre készül. A miniszterelnök szerint itt az ideje, hogy félretegyük az ideológiai vitákat és beindítsuk Európa motorját, hogy ismét versenyképessé tegyük a kontinenst.