Növekvő bolti lopások Németországban

Az EHI Retail Institute GmbH jelentése szerint jelentősen, 15 százalékkal nőtt a bolti lopásokból eredő kár Németországban, elérve a 2,82 milliárd eurót a tavalyi évben.

A bolti lopások okozta kár a 2022-es növekedéssel visszatért a járvány előtti szintre. Frank Horst, az EHI szakértője szerint a bolti lopások növekedése kiemelt figyelmet igényel, és a kiskereskedelmi üzletek számára a biztonsági intézkedések megerősítése vált az idei év egyik legfontosabb feladatává.

A raktárkészlet-nyilvántartásban összességében 4,8 milliárd eurós hiány keletkezett, ami 5 százalékkal több az előző évinél. Ebből a vásárlók, alkalmazottak, beszállítók és szolgáltatók által elkövetett lopások 4,1 milliárd eurós kárt jelentettek, amelyhez a bolti vásárlók 2,82 milliárd euróval járultak hozzá.

Statistikailag minden német állampolgár évente körülbelül 34 euró értékben tulajdonít el árucikkeket, ami azt jelenti, hogy minden 200-ik vásárló fizetés nélkül távozik a boltból szerzeményével.

A rendőrségi bűnügyi statisztikák alapján a bolti lopások száma 23,6 százalékkal, összesen 426 ezer esetre emelkedett 2023-ban. Mind a kisértékű, mind a nagyértékű, "súlyos" bolti lopások száma nőtt, utóbbi esetében minden idők legmagasabb esetszámát, 27 ezret érve el.

A bolti lopások többsége azonban bejelentés nélkül marad és felderítetlen. A bejelentett lopások és a leltárhiány alapján évente mintegy 24 millió esetben, egyenként 117 euró értékben történik bolti lopás, ami azt jelenti, hogy az üzletek minden nyitva tartási napján 100 ezer eset fordul elő.

Az EHI szerint a bolti lopások növekedésének hátterében az áremelkedések és a kiskereskedelmi alkalmazottak hiánya áll. Az áremelkedések miatt egyre többen küzdenek pénzügyi nehézségekkel és kénytelenek lopni, míg az alkalmazottak hiánya megkönnyíti a tolvajok dolgát.

A tolvajok által leggyakrabban ellopott termékek közé tartoznak a szeszes italok, dohánytermékek, kozmetikumok, borotvapengék, energiaitalok, bébiételek és a kávé. A lopásokat elkövetők többsége alkalmi elkövető, de legalább egy negyedük profi bűnöző, akik bandákban tevékenykednek és általában "súlyos" bolti lopást követnek el.

Az EHI felmérése 82,8 milliárd euró forgalmat bonyolító 17 ezer üzlettel és értékesítési ponttal rendelkező 84 vállalatra és értékesítési csatornára terjedt ki, és a felmérés szerint sok kiskereskedelmi egység a lopások további növekedésére számít.