Háború Ukrajnában – ez történt júniusban

Új frontot nyitott Oroszország az ukrajnai háborúban, de ez nem vezetett áttöréshez. Svájcban békekonferenciát tartottak, ami felemás eredményt hozott Ukrajna számára, hiszen a gyűlésen nem vett részt Kína. Az újrainduló amerikai fegyverszállítások látható eredményt hoznak Ukrajnában, az elmúlt hónapban feltűnően csökkent például az orosz légi- és rakétacsapások száma.

A hónap legfontosabb fejleménye: békekonferencia Svájcban

Közel 100 ország vett részt azon a békekonferencián, amely Ukrajna és az őt támogató országok béketervét hivatott erősíteni. A konferencia nem hozta közelebb a tűzszünetet vagy békekötést, mivel Oroszország nem vett részt rajta. A konferencia jelentőségét az adja, hogy rámutat a nemzetközi közösség hozzáállására a háborúhoz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által bemutatott 10 pontos béketervet több ország, elsősorban a NATO tagállamai is támogatták. A konferencia közös nyilatkozata hasonlít az ukrán békeformulára, amelynek legfontosabb eleme az Ukrajna területi épségének megőrzése.

Ukrajna számára sikert jelent, hogy széles nemzetközi koalíció sorakozott fel a béketerv mellett. Az aláíró 81 ország között számos latin-amerikai, közel-keleti, afrikai és kelet-ázsiai állam is található. Magyarország is az aláírók között van, annak ellenére, hogy korábban Szijjártó Péter nyilatkozata szerint lehet, hogy nem vesznek részt a konferencián.

Kína távolmaradása jelentette Ukrajna számára a diplomáciai kudarcot. Kína korábban bemutatott egy saját béketervet, ami nem mond ellent a svájci nyilatkozatnak, de a konferencián való távolmaradásával szorosabb kínai-orosz viszonyra utal.

Vlagyimir Putyin saját követeléseit ismertette, amelyek a négy ukrán megye átadásához és a NATO-csatlakozásról való lemondáshoz kötnék a fegyverszünet megkötését.

Mi történt a frontokon?

Júniusban az ukrajnai frontokon állóháborúhoz hasonló állapotok uralkodtak. Az oroszok indítottak támadó hadműveleteket, de jelentős áttörést nem értek el. Az orosz tüzérség fölénye csökkent, de még mindig háromszorosa az ukránokénak.

Az amerikai katonai segélynek köszönhetően, amely 155 mm-es tüzérségilövedék-szállítmányokat is tartalmazott, kiegyenlítődött a tüzérség ereje a két oldalon. Az oroszok májusban nyitottak új frontot Harkiv megyében, de a kezdeti lendület megtört, és a frontvonalak nem mozdultak el érdemben.

Mi történt a hátországokban?

Júniusban csökkent az orosz légicsapások intenzitása, ami összefügghet az amerikai légvédelmi eszközök beérkezésével. Az orosz légicsapások azonban károkat okoztak az ukrán energia-infrastruktúrában, így hosszú áramkimaradásokra kell készülni Ukrajnában.

Az ukrán hadsereg is fegyencek közül toboroz katonákat, ami a mozgósítás elégtelen voltára utal.

Mi történik a nemzetközi színtéren?

Szerbia elismerte, hogy közvetítőkön keresztül adott el fegyvert Ukrajnának. Putyin stratégiai megállapodást kötött Észak-Koreával, és tárgyalt Kínában és Vietnámban.

Kína katonai támogatást nyújthat Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz, ami befolyásolhatja a háború egyensúlyát. Kína és Észak-Korea katonai együttműködése problémákat is okozhat Pekingnek.

Zubor Zalán