Bödőcs Tibor mint a modern Nostradamus: előre látta az iskolai mobilok elkobzását

A magyar humor és látnoki képességek új szintre léptek, amikor Bödőcs Tibor, a standup comedy kiemelkedő alakja, már három évvel ezelőtt megjósolta, hogy a politikusok egyszer csak el fogják venni a gyerekek okoskészülékeit az iskolákban.

Bödőcs Tibor, aki nemcsak mint humorista, hanem mint író is ismert, a 2021-ben megjelent "Mulat a Manézs" című könyvében írta le a jövőbeli eseményeket. A kötet 17. fejezetében található egy részlet, amelyben a következő sorok olvashatók: „Elvettük az ilyen topokat, olyan fonokat, amolyan pedeket, vagy hogy hívták azokat a villogó, vibráló, csipogó szirszarokat.” Ezt a részletet a szerző maga is kiemelte Facebook-oldalán, ahol Nostradamusként utalt önmagára.

A könyvben található jövendölés azonban nem áll meg a mobilok elkobzásánál. Bödőcs további víziókat is megosztott, például azt, hogy a jövőben „Autók sincsenek, tiszta a levegő, és éjszaka halljuk a tücsköket! Szmog helyett rózsaillat!” – bár ezt a részt már nem emelte ki a Facebookon.

Bödőcs Tibor megjegyzése szerint nem biztos, hogy ezek a változások a közeljövőben bekövetkeznek, de felveti a kérdést, hogy vajon a túlzott aksigyártás miatt kötelezővé válhat-e az elektromos autók használata Magyarországon. Az idézett részletek és a humorista sajátos megközelítése mindenképpen érdekes párbeszédet indított el a közösségi médiában és a könyv olvasói között.

A nagy felháborodást keltő iskolai telefonböjt kapcsán tette közzé legfrissebb Facebook-bejegyzését Bödőcs Tibor, aki három évvel ezelőtt már érezte, hogy korlátozni fogják az iskolás gyerekek mobiltelefon-használatát tanítási időben. Ahogy arról az Index is beszámolt, 2024. augusztus 9-én jelent meg a Magyar Közlönyben az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozó egységes szabályozás.

Az iskolai telefon-tilalom kapcsán Bödőcs Tibor újra elővette könyvét, és megjegyezte, hogy gyermekeink most mozognak, szerelmeskednek, táncolnak, a kütyüzombik eltűntek. "»Mindjárt kikapcsolom, mindjárt.« (Parodizálja a gyerekeket.) Hát nem szebb a csillagok fénye, mint a kütyük villogása? Rabolták az időnket. Boldogabbak vagyunk?" – idézi a művet a humorista.

Az új jogszabály hatalmas port kavart, főleg azután, hogy a Madách Gimnázium igazgatóját menesztették, miután megjegyezte: ők a kiskaput kihasználva engedélyezni fogják a telefonhasználatot, véleménye szerint ugyanis az új jogszabály betartatása életszerűtlen.