A BMW Debrecenben építi fel Magyarország legnagyobb napelemparkját

Debrecenben került sor a BMW Manufacturing Hungary Kft. napelemparkjának alapkőletétele ünnepségére, ahol Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy a létesítmény az ország legnagyobb ipari naperőműve lesz.

A napelempark mérete 71 futballpálya nagyságú lesz, és a BMW csoport számára is rekordot jelent, mivel ez lesz a vállalat legnagyobb napelemparkja. Szijjártó Péter kiemelte, hogy az Európai Unióban sem épült még ilyen méretű napelempark, mint ami most Debrecenben valósul meg.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy a naperőmű-rendszer a vállalatcsoporton belül a legnagyobb lesz, és egyben Magyarország legnagyobb ipari naperőműve is. Szijjártó Péter szerint ez a beruházás ismét alátámasztja, hogy Magyarország „abszolút globális éllovasi pozícióba” került a zöld gazdaság tekintetében.

A debreceni BMW gyár energiaigényének több mint negyedét fogja biztosítani a napelempark, amely néhány hónap múlva már az első, tisztán elektromos platformra épülő autókat is kiszolgálja. A tervek szerint a naperőmű az energiaigények több mint negyedét fogja kiszolgálni.

Szijjártó Péter beszédében két fő pillért említett, amelyek szerinte Magyarországot a zöld gazdaság globális éllovasává teszik. Ezek közé tartozik a közlekedés elektromos átállása és az energiaelőállítás karbonmentessé tétele. A miniszter hozzátette, hogy az iparban is egyre több naperőművet építenek és használnak, és Debrecenben a napenergia bevonása a termelésbe a legnagyobb mértékű.

A külügyminiszter megemlítette, hogy a kormány körülbelül 400 milliárd forint értékben döntött infrastruktúra-fejlesztésekkel kapcsolatban Debrecenben, amelyek között útfejlesztések, nemzetközi iskola építése, valamint az egyetem és a szakképzési-centrum fejlesztése szerepel.

Szijjártó Péter szerint az autóipar termelési értéke tavaly már 13 ezer milliárd forint felett volt, és Magyarország hatodik éve tartozik a világ húsz legnagyobb autóipari exportőre közé. Az eredményeket a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett érték el, amit a zöldenergia-kapacitások bővítése tette lehetővé. Jelenleg Magyarországon 278 ezer háztartási és közel 3500 ipari naperőmű működik, az ország napenergia-kapacitása pedig 6700 megawattnál tart, ami meghaladja a kormány eredeti, 2030-ra kitűzött 6000 megawattos célját.

Szijjártó arról is beszélt, hogy a Guinness Rekordok Könyvének a jövő évi kiadásában a debreceni naperőmű jogosan tarthat igényt a bekerülésre, mivel a mérete és jelentősége kiemelkedő a globális szinten is. A miniszter kijelentette, hogy a kormány minden szükséges döntést meg fog hozni annak érdekében, hogy a BMW majd úgy emlékezzen a Debrecen melletti döntésére, mint ami a vállalat történetének legjobb döntése volt, és hogy ebből a BMW, Magyarország, Debrecen és a debreceni emberek is profitáljanak.

„Úgy igyekszünk irányítani döntéseinket, hogy abból mind a BMW, mind Magyarország, mind Debrecen és a debreceni emberek profitáljanak” –folytatta Szijjártó Péter. „A BMW és Debrecen együttműködése mára oda vezetett, hogy Debrecen a közép-európai régió egyik legfejlettebb városa. Debrecen a közép-európai térségben az egyik legvonzóbb beruházási központ, és nyugodtan mondhatjuk, hogy az új globális autóipar egyik európai központjává vált” – jelentette ki.