Józsefváros közútkezelési jogainak elvétele

Józsefvárosban kialakult egy abszurd helyzet, amelyben a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal vette át a kerület közútkezelési jogait. Pikó András, Józsefváros polgármestere szerint egy kormányrendelet eredményeként elvesztették az önkormányzat közútkezelői jogait, és mostantól a kormányhivatal kezeli ezeket. Az önkormányzat nem tudja ellenőrizni, hogy ki kapott engedélyt a bontási munkálatokhoz, ami a Magyar Rádió épületeinek bontása során vált nyilvánvalóvá.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem campusának fejlesztése miatt, amelyet nemzeti gazdasági prioritásként kezelnek, a kormányhivatal dönthet a közúti engedélyekről, nem csak a Pázmány projekthez kapcsolódóan. A városvezető aggodalmát fejezte ki a felügyelet hiánya miatt, mivel a kormányhivatal kezeli a közúti engedélyeket, és a döntéshozatali folyamatban nem veszik figyelembe a helyi lakosság véleményét.

Tompos Márton, a Momentum elnöke az esetet "állampárti bohóckodás csúcsának" nevezte, míg Vitézy Dávid, korábbi polgármesterjelölt, az adminisztratív káosz és a budapesti szabályozások közötti potenciális ellentmondások miatt bírálta a döntéshozatal központosítását. A Magyar Rádió épületeinek bontása során egy kamion a forgalommal szemben hajtott be az építkezés területére, ami biztonsági aggályokat vetett fel, és a Közlekedési és Építési Minisztérium cáfolta, hogy a kamion kapcsolódna a Pázmány projekthez.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem budapesti Palotanegyedbe költözését a kormány 2020-ban hagyta jóvá, a tervek szerint az új campus költsége kezdetben 200-250 milliárd forint között volt, ami mostanra 300 milliárd forintra emelkedett. A polgármester kritizálta, hogy a döntéshozatali folyamatban nem kérdezték meg a helyi lakosok véleményét, ami a Magyar Rádió épületeinek védelméhez és a projekt nyilvános ellenállásához vezetett. A helyi önkormányzat és a központi hatóságok közötti egyeztetések ellenére továbbra is fennállnak nézeteltérések a campus fejlesztésével kapcsolatban.