Telefonlopások elleni harc az Egyesült Királyságban

A brit kormány arra szólítja fel a gyártókat és a technológiai cégeket, hogy dolgozzanak ki olyan megoldásokat, amelyekkel a lopott mobiltelefonokat gyorsan és véglegesen használhatatlanná lehet tenni.

Az Egyesült Királyságban az elmúlt év során jelentősen, több mint 150 százalékkal nőtt azoknak a rablásoknak a száma, amelyek során az elkövetők az utcán, közvetlenül a tulajdonosok kezéből ragadják el a telefonokat és egyéb személyes tárgyakat. A londoni belügyminisztérium által közzétett adatok szerint tavaly országszerte körülbelül 78 ezer, naponta több mint kétszáz ilyen bűncselekmény történt, és az esetek 36 százalékában telefonokat raboltak az elkövetők.

A rendőrségi felderítési adatok szerint a rablási hullám mögött a használt okostelefonok iránti növekvő kereslet áll, mind a hazai, mind a külföldi piacon. A belügyminisztérium ezért csúcsszintű tanácskozást tervez a gyártók és a technológiai vállalatok vezetőivel, hogy sürgetni tudják az innovatív megoldások kidolgozását a lopott telefonok illegális forgalmazása ellen.

A tárca tájékoztatása szerint az országos rendőrségi felderítési szolgálat sürgős információgyűjtésbe kezdett, hogy megállapítsa a mobiltelefonok rablására szakosodott bűnözők kilétét, és hogy hol kerülnek ismét piacra a lopott készülékek.

Diana Johnson, a rendőrségi ügyekért felelős belügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy a gyártóknak olyan megoldásokat kell kifejleszteniük, amelyekkel a lopott telefonokat gyorsan, könnyedén és véglegesen lehetetlenné teszik a használatra, így megakadályozva azok forgalmazását és újbóli regisztrációját a használt telefonok piacán. Az államtitkár szerint a cégek, a kormány és a bűnüldöző hatóságok együttműködésével le lehet győzni a telefontolvaj-bandák üzleti modelljét, amelyek gyakran robogókkal száguldozva követik el a bűncselekményeket.