Kövér László nem engedte a parlamentbe az LMBTQ-konferenciát, David Pressman elítélte a döntést

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete elítélte, hogy Kövér László házelnök nem engedte be az Országgyűlés épületébe az LMBTQ-témájú konferenciát, amelyen magyar országgyűlési képviselők, uniós országok nagykövetei és Magyarországra látogató uniós miniszterek vettek volna részt.

A DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd által szervezett konferenciát eredetileg a parlamentben tervezték megtartani kedd délután, de Kövér László a 2012. évi XXXVI. törvényre hivatkozva, amely szerint feladata az Országgyűlés tekintélyének megóvása, nem adott termet az eseménynek. Kövér László négy nappal a rendezvény előtt, péntek reggel válaszolt a DK július végi teremigénylésére, amelyet Gyurcsány Ferenc nyújtott be.

A konferencia helyszínét ezért a Közép-Európai Egyetem (CEU) Nádor utcai épületébe helyezték át. David Pressman az esemény előtt úgy nyilatkozott, hogy „több mint rendkívüli, hogy egy EU-tagállam megválasztott parlamenti képviselőit nem engedik be a Parlament épületébe, hogy vitatkozzanak az emberi jogokról”. A budapesti amerikai nagykövetség honlapján megjelent közleményében Pressman kifejtette, hogy az, hogy megtagadják a Parlamenten belüli üléstermet a testület választott képviselőitől, komoly és aggasztó kérdéseket vet fel.

Az Országgyűlés elnöke korábban, júniusban is megakadályozta, hogy a „Sokszínű Magyarországért képviselői csoport” közös konzultációt tartson a parlamentben az alapvető emberi jogokról. Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője szerint a döntés mögött politikai szándék áll, és ez jól jelzi a kormány viszonyát az LMBTQ-jogokhoz és -közösséghez. A nagykövetség közleménye szerint az Amerikai Egyesült Államok kormánya többször is aggodalmát fejezte ki a magyar demokráciát fenyegető veszélyek miatt, és a Parlament megválasztott tagjainak megfosztása attól az intézménytől, amelybe megválasztották őket, tovább fokozza ezeket az aggodalmakat.

A keddi parlamenti frakcióülésen David Pressman, az EU nagykövetei valamint Magyarországra látogató uniós miniszterek is részt vettek, hogy támogatásukról biztosítsák az összes magyar emberi jogainak előmozdítása érdekében végzett kritikus munkájukat. Az LMBTQI+ jogokkal foglalkozó parlamenti frakciót alakító magyar parlamenti képviselőknek már kétszer is megtagadták a Parlamentbe való bejutást, hogy hivatalos ügyeket intézzenek.