Ismeretlen ősi kultúra barlangrajzaira bukkantak Venezuelában

Venezuelában, a Canaima Nemzeti Parkban több ezer éves barlangrajzokra bukkantak, amelyek egy eddig ismeretlen kultúra művészetét tükrözik.

A Live Science szerint a rajzokat a nemzeti park 20 különböző pontján fedezték fel. A rajzok között vörös festékanyaggal készült vonalak, pontok és keresztek, valamint embereket és leveleket ábrázoló alkotások is megtalálhatók. Emellett a kutatók sziklafalakba vésett alakzatokra is ráleltek.

José Miguel Pérez-Gómez régész szerint a rajzok rítusokhoz kapcsolódhattak, és olyan témákat érinthetnek, mint a születés, betegség, a természet megújulása és a sikeres vadászat. Pérez-Gómez azt is hozzátette, hogy a rajzok akár 4000 évesnél is idősebbek lehetnek.

A kutatások során kerámiaedényeket és kőeszközöket is találtak, amelyeket valószínűleg ugyanezen kultúra tagjai használhattak, de ennek megerősítéséhez további vizsgálatokra van szükség. A rajzokat készítő kultúra a mai Canaima Nemzeti Park területén jöhetett létre és terjedhetett el az Amazonas folyó mentén.