Európában növekszik a trópusi fertőzéseket terjesztő szúnyogok által okozott megbetegedések száma

Európában, így Magyarországon is egyre több a trópusi fertőzéseket terjesztő szúnyogfaj, amelyek növelik az egzotikus betegségek kockázatát. Az ázsiai tigrisszúnyog és az egyiptomi csípősszúnyog már megtelepedett a kontinensen, és az általuk terjesztett betegségek száma is emelkedik. Az Ökológiai Kutatóintézet figyelemmel kíséri elterjedtségüket hazánkban.

Az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint folyamatosan emelkedik a behurcolt dengue-lázas megbetegedések száma, és egyre többen fertőződnek meg helyben, a nyugat-nílusi vírus és a dengue-láz kórokozójával. Az éghajlatváltozás kedvező feltételeket teremt az invazív szúnyogok számára, és a nemzetközi utazások is növelik az importált esetek kockázatát.

2023-ban már 130 helyileg szerzett dengue-lázas esetet jelentettek az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, ami jelentős növekedés a korábbi évekhez képest. Az importált esetek száma is emelkedik, 2023-ban már több mint 4900 esetet jelentettek, ami a legmagasabb szám 2008 óta.

A dengue-láz általában influenzaszerű tünetekkel kezdődik, de súlyosbodhat, és akár dengue-vérzéses lázhoz vagy dengue-sokk szindrómához vezethet. A nyugat-nílusi vírus fertőzése többnyire észrevétlenül zajlik le, de ritkán súlyos központi idegrendszeri megbetegedéseket okozhat. Európában 2022-ben 67 halálesetet és 713 megbetegedést jelentettek a nyugat-nílusi vírus miatt.

Az invazív szúnyogfajok, mint az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog, nemcsak az emberekre veszélyesek, hanem háziállatokat érintő betegségeket is terjeszthetnek. Az Ökológiai Kutatóintézet és a Pécsi Tudományegyetem kutatói egy országos szúnyogmonitorozó programot indítottak, amelynek keretében a lakosság bevonásával figyelik az inváziós fajok elterjedését.

A védekezés érdekében a katasztrófavédelem feladata a szúnyogok irtása, de a lakosságnak is érdemes eltávolítania a pangó vizet, használnia szúnyogriasztót és szúnyogágyhálót, valamint állataik szívférgesség elleni védelméről gondoskodnia. A dengue-láz ellen védőoltás áll rendelkezésre, amely már 4 éves kortól adható, és a Nemzetközi Oltóközpontnál elérhető. A sárgaláz és a malária ellen is létezik hatékony védőoltás, utóbbi esetében a gyógyszeres kezelés is hatékony lehet a fertőzés ellen.