Libanoni születésű rektor a Műegyetem élén

A Műegyetemet mostantól Charaf Hassan, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar korábbi dékánja vezeti, aki a kilencvenes években szerezte meg diplomáját Magyarországon.

Charaf Hassan, aki libanoni születésű, 1992-ben diplomázott a Műegyetemen. Villamosmérnök és mérnök-közgazdász végzettsége mellett az MTA doktora is. A Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének 1996 óta munkatársa, 2016-tól tanszékvezető, majd 2019-től a kari dékán pozícióját töltötte be, most pedig öt évre szóló megbízatással a Műegyetem új rektoraként folytatja pályafutását. Az egyetemi modellváltás híveként várhatóan megkezdi az intézmény alapítványi tulajdonba adásának előkészítését.

Az előző rektor, Czigány Tibor nem indult újra a posztért, mivel úgy érezte, hogy a kormány kivéreztette az egyetemet, amely eddig ellenállt az alapítványosodásnak. A kormány stratégiája sikeresnek bizonyult, és így a Műegyetem is az alapítványi modell felé mozdul el.

A rektori posztért versengő két jelölt közül a szenátus nagy többséggel Charaf Hassant támogatta. Az új rektor beiktatásán Hankó Balázs, a kulturális és innovációs tárca új vezetője is részt vett. A Műegyetem közössége és a szenátus Hassantól várja, hogy véget vessen az egyetemet sújtó szűkös időszaknak.

Az elsők között vezette be a mobilprogramozást az egyetemi képzésekbe, számos mobilalkalmazásokkal kapcsolatos nemzetközi kutatási és fejlesztési projekt kezdeményezője. Nevéhez fűződik az iparral együttműködésben kialakított üzemmérnök-informatikus képzés elindítása. Hétfőn átvette a rektori láncot Czigány Tibortól, az intézmény leköszönő vezetőjétől.