Argentína állami hírügynökségét propagandaügynökséggé alakították át

Javier Milei argentin elnök vezetése alatt a kormány megszüntette a Telam nemzeti hírügynökség tevékenységét és Állami Reklámügynökséggé alakította át. A hírügynökség, amely 1945 óta működött és több mint hétszáz alkalmazottat foglalkoztatott, már nem fogja ellátni eredeti funkcióját. A kormány hétfői közleménye szerint a Telam mostantól az Állami Reklámügynökség (APE) néven fog működni, és feladata a nemzeti és/vagy nemzetközi reklámanyagok kidolgozása, gyártása, marketingje és terjesztése lesz.

A változásokat Javier Milei elnök drasztikus költségvetési megszorító programjának részeként hajtották végre. A kormány már márciusban felfüggesztette a hírügynökség működését, mondván, hogy annak fenntartása milliós veszteségeket okozna.

A nemzetközi újságíró szervezet, a Riporterek Határok Nélkül a májusi sajtószabadság-jelentésében aggodalmát fejezte ki a Telam felszámolásával kapcsolatban, „aggasztó szimbolikus tettként” értékelve azt.

Az argentin szakszervezetek is ellenezik a lépést, a Telam bezárását a szólásszabadság elleni támadásként értékelve. A szakszervezetek közleményükben kifejtették, hogy továbbra is harcolni fognak a munkahelyek és az állami média társadalmi szerepének védelmében, amelyet szerintük a jelenlegi kormány megpróbál megszüntetni.