A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság négy hónapos szünet után újra működik

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke, Csépe Valéria tájékoztatta az egyetemek vezetőit, hogy a felsőoktatás minőségéért felelős testület március és június között nem működött. Ez a magyar egyetemi élet fejlesztésében egy év kimaradását jelentette.

A MAB feladata a magyar egyetemeken folyó képzések külső minőségbiztosítása, és döntéseket hoz az új szakok indításáról, alapításáról, valamint az egyetemi tanárok kinevezéséről. A testület honlapja szerint február óta nem hozott határozatokat, ami azt jelenti, hogy az Oktatási Hivatal (OH) nem adott ki új szakindítást, szakalapítást, és egyetemi tanári kinevezéseket. A honlapon az is olvasható, hogy a következő pályázatokat csak jövő januárban lehet beadni.

Csépe Valéria a rektoroknak írt levelében jelezte, hogy a MAB tagjainak mandátuma február végén lejárt, és a testület azóta nem működött. Ezt a helyzetet egy június 18-i jogszabály rendezte, amely meghosszabbította a már kinevezett, lejárt mandátumú tagok megbízatását október 31-ig. Az első ülést június 28-án tartották meg, és elkezdődtek az értékelési folyamatok, de a feltorlódott ügyek miatt a rektoroktól türelmet kért az elnök.

A MAB igazgatója, Mosolygóné dr. Gődény Ágnes megerősítette, hogy az elnök tájékoztató levelet küldött a köztársasági elnök által kinevezett rektoroknak, de a levél tartalmáról és az ahhoz kapcsolódó információkról nem tudott felvilágosítást adni. Az új szakok indítása az Oktatási Hivatal jogköre, de a MAB ellenőrzi azok minőségét, és általában figyelembe veszi azt a döntéseiben.

Források szerint a négy hónapos leállás nem érinti a már meghirdetett, szeptembertől induló képzéseket, de a jövő tanévben induló képzéseket igen, ami csúszást okozhat a tervezett képzések elindításában. „Ez senkinek nem jó. Ez csak azt eredményezi, hogy semmi új ne történjen, ne fejlődjön a magyar felsőoktatás. Elvesztegettünk egy évet” – nyilatkozta egy forrás. A februári keresztféléves képzések is érintettek lehetnek a leállás következményeitől.

A MAB július 11-én ünnepli 30 éves születésnapját díszülés keretében. A felsőoktatási törvény szerint a MAB húsz tagból áll, akiket többek között a felsőoktatásért felelős miniszter, az MTA, a Magyar Művészeti Akadémia, a rektori konferencia, egyházi jogi személyek, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Doktoranduszok Országos Szövetsége delegál. A tagokat a miniszterelnök bízza meg a miniszter előterjesztésére.