Vandálok az utcán – Elszabadul a pokol, ha felbőgnek a motorok

Pattanj nyeregbe, és a "Motorosok" című film szereplőivel fedezd fel a hatvanas évekbeli motoros bandák világát! Jeff Nichols filmje a képzeletbeli, Vandálok nevű motorosbanda történetét meséli el.

Marlon Brando filmje, A vad óta a motor jelképe a szabadságnak, a megzabolázhatatlan vágynak, sajátos tiltakozás a fönnálló társadalmi normák ellen. A motor nyergébe pattanva az ember megszabadul minden kötöttségtől, szabadnak érzi magát, mint a madár, nem számít senki és semmi, átszelheti egész Amerikát.

A motorosokra gyakran mondják, hogy ők voltak a huszadik század törvényen kívüli cowboy-ai, és a filmek is gyakran idealizálják ezt a képet. A Harley Davidson és a Marlboro Man, valamint a Faterok motoron című filmek hősei a szelíd motorosok korában pattantak először nyeregbe, és életüket a motor, a száguldás, és a régi idők iránt érzett vágy tölti ki.

A motoros bandák a hippimozgalom oldalvizén kerültek képbe, a lételemük pedig egyre inkább a drog, a szex és az erőszak lett. A média is felerősítette ezt a képet, és hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a motoros bandák tagjai tényleg olyanok, mint amilyennek mutatják magukat.

Jeff Nichols "Motorosok" című filmje a Vandálok nevű banda tíz évének történetét meséli el, amely Danny Lyon fotóriporter 1968-ban megjelent könyvén alapul. A könyv első kézből való beszámoló, lévén a szerző négy évig lógott a Chicago Outlaws Motorcycle Club tagjaival.

A film cselekménye két szinten játszódik: egyrészt egy kitalált "szerelmi" háromszög, másrészt a banda életébe, hétköznapjaiba nyerünk bepillantást. A szabadságról beszélnek, ugyanakkor világukat a romantika mellett áthatja a pia, a drog, és az erőszak.

Egy évtized leforgása alatt nemcsak Amerika, hanem a motorosklub is megváltozik. Ahogy nő a csapat, úgy válik egyre kezelhetetlenebbé, beszállnak a drogcsempészetbe, a szerencsejáték-üzletbe, bérgyilkosságokat követnek el, és véres háborúkat vívnak a rivális bandákkal. A film főbb szerepeit Austin Butler, Tom Hardy és Jodie Comer alakítja, de az igazi főszereplők a Harley Davidsonok.