Csak ki ne derüljön! – Film a szexuális visszaélésről

Magyarországon a szexuális zaklatás kezelése jelentős problémát jelent, hiszen száz esetből alig tíz kerül napvilágra, és még kevesebb esetben indul eljárás. A Csak ki ne derüljön! című film ezt a súlyos társadalmi problémát állítja a középpontba.

A szexuális bántalmazások kezelése hazánkban és külföldön eltérő módon történik. Muchichka László és Bendó Zsuzsanna alkotása a tanárok és diákjaik közötti szexuális határátlépésekre fókuszál. A film egy budapesti gimnáziumban játszódik, ahol a diákok egy tanáruk ellen próbálnak fellépni, aki visszaél a hatalmával és megsérti a tanár-diák kapcsolat alapszabályait.

A történetük fontosságát az adja, hogy a szexuális határátlépések nem mindig egyértelműek, és nem feltétlenül kapcsolódnak erőszakhoz vagy nyilvánvaló zaklatáshoz. A film bemutatja, hogyan alakít ki a tanár egy átszexualizált légkört, ezzel áthágva a bizalmi viszonyt, és hogyan válnak a diákok a törvénytelen eszközök alkalmazása miatt áldozatokból "bűnösökké".

Magyarországon nincs általánosan elfogadott protokoll az iskolai szexuális határátlépések kezelésére, ellentétben számos nyugat-európai országgal, ahol a Safeguarding Policy része az iskolai szabályzatnak. Bár vannak hazai kezdeményezések a nyugati rendszerek bevezetésére, az állami iskolák befogadókészsége még alacsony.

A film készítői célul tűzték ki, hogy a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal közösen egy prevenciós kampány részeként terjesszék a filmjüket. Jelenleg közösségi finanszírozáson keresztül gyűjtenek forrásokat a munkájuk befejezéséhez, hogy felhívják a figyelmet és fellépjenek a szexuális visszaélések ellen.