Zoltán a Himalájában zongorázott 5800 méteren és új világrekordot állított fel

Varázslatos dallamok csendültek fel a világ egyik legzordabb táján, az indiai Himalájában, ahol Thurzó Zoltán zongoraművész 5798,51 méter magasságban kilenc klasszikus zongoraművet és négy nemzet himnuszát adott elő, ezzel új Guinness-világrekordot állítva fel.

Az Umling La Pass, ahol a rekordot felállította, Indiában található, és a környéken még ma is folyik katonai tevékenység, ami több ellenőrző ponton való áthaladást igényelt a zongorával együtt. A 325 kilós hangszer Mumbaiból érkezett Új-Delhibe, ahol a helyi Liszt Intézet vezetője, dr. Erdő Mariann segített a bérlésben. Thurzó Zoltán korábban, 2022 júniusában már felállított egy másik világrekordot a Mount Everesten, 5325 méter és 77 centiméter magasságban. A Himalájában azonban egy furgonnal szállították fel a hangszert, és a zongoraművész 6,5 órát töltött a helyszínen, ebből 31 percet és 42 másodpercet zongorázással töltve, mínusz 5 és 0 fok közötti hőmérséklet mellett. Thurzó Zoltán 2022 szeptemberében a leghosszabb zongorázás maratonjában is rekordot döntött 130 órás játékával.

A művész a kihívások ellenére elegáns fellépőruháját vastagabb hegymászóruházatra cserélte, amelyet Tenjing Serpa ajánlott neki, aki korábban Suhajda Szilárd holmijait is megtalálta a Mount Everesten. Thurzó Zoltán a magyar, székely, román és indiai himnuszokat is eljátszotta, tiszteletből a sapkáját levéve. A művész célja, hogy felhívja a figyelmet munkásságára és összegyűjtse a szükséges összeget egy magán zenei múzeum létrehozásához Nagyváradon, ahol született. Az akcióval szeretne külföldi meghívásokat szerezni, hogy finanszírozni tudja a múzeumot, és hangsúlyozza, hogy bármerre is jár, mindig visszatér majd oda, ahol feladata van.