Figyelem! A patikák és a rendelők ma zárva tartanak

Július elsején, a magyar egészségügy napján, Semmelweis Ignácra emlékezünk, és ezen a napon a háziorvosi rendelők, fogorvosi rendelők, szakorvosi rendelők, védőnői tanácsadók és gyógyszertárak zárva tartanak.

Ez a nap 2011 óta hagyományosan munkaszüneti napnak számít, így aki munkába menet szeretne beugrani egy patikába, valószínűleg zárva találja majd azt. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatása alapján az egészségügyi szolgáltatók az ügyeleti rend szerint biztosítják a folyamatos egészségügyi ellátást, ami a háziorvosi és a fekvőbeteg ellátásra is vonatkozik.

Nem kell azonban aggódni, mert a gyógyszerekhez és egyéb szükséges ellátáshoz továbbra is hozzá lehet jutni. Az ügyeletes és készenlétet tartó gyógyszertárak listája, címe és telefonszáma a NNGYK honlapján található gyógyszertár-adatbázisban kereshető, településre vagy akár megyére bontva. Emellett az Egészségablak applikációban is elérhető az ezen a napon nyitva tartó gyógyszertárak listája.

Ha mérgezés gyanúja merül fel, az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat a nap 24 órájában hívható a 06-80-20-11-99-es ingyenes zöldszámon, ahol felvilágosítást adnak a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről. Továbbá, a 1812-es zöldszámra hívva az Egészségvonal is elérhető, ahol szintén fogadják a hívásokat július elsején.