Kína kötvénypiaci beavatkozásokat fontolgat

A kínai jegybank aggodalmát fejezte ki a kötvénypiaci spekulációk miatt, és intézkedéseket tervez a hozamok emelése érdekében. A közelgő Harmadik Plénumon fontos gazdasági döntések születhetnek.

A kínai jegybank több héten keresztül erős jelzéseket küldött a piaci szereplőknek, hogy a jelenlegi hosszú kötvényhozamokat túl alacsonynak tartja, melyek a hétfő reggeli kereskedésben 2,18%-on álltak. Egy lehetséges beavatkozás keretében kötvények kölcsönvételét fontolgatja, ami egyfajta mennyiségi szigorításként működne, célja pedig a hozamok emelése és a spekuláció megfékezése lenne.

Már májusban jelezte a jegybank, hogy hasonló lépésre készül, és két hónappal korábban a kínai média ismét közzétett egy korábbi jegybanki beszédet, amely a kötvénypiaci reformokat érintette. Akkor még a piaci szereplők az Egyesült Államokhoz hasonló kötvényvásárlási program bevezetését mérlegelték, de azóta a helyzet megváltozott.

Néhány piaci szereplő szerint a jegybank nem egyszerű mennyiségi korlátozást fog alkalmazni, hanem egy "Operation Twist" típusú beavatkozást tervez, ahol a hozamgörbe különböző pontjain végzett adás-vételekkel optimalizálnák annak meredekségét. Ebben korlátot jelenthet, hogy a jegybank jelenlegi államkötvény-állománya körülbelül 207 milliárd dollár értékű, és ezek többsége rövidebb lejáratú.

A kínai gazdaság lassulása, a kamatcsökkentési várakozások és a részvénypiac gyenge teljesítménye miatt a befektetők figyelme a kötvénypiac felé fordult. Az alacsony hitelkereslet miatt a rendszerben továbbra is bőséges a likviditás, és a befektetőket nem riasztja vissza az a lehetőség sem, hogy az állam kötvénykibocsátásból finanszírozott fiskális lazítást tervezhet.

A Kínai Kommunista Párt harmadik plénuma, amelyet július 15-18. között rendeznek meg, hagyományosan a fontos gazdasági döntések színtere. Az ülés jelentősége tovább nő, tekintettel arra, hogy a kínai vezetés még decemberben jelezte, egy új fiskális és adóreform kidolgozásán dolgoznak.