A magyar tőzsde fél év alatt a világ élvonalába került

Miközben a világ több részén háborús konfliktusok dúlnak, a kamatszintek magasak, és az infláció felett korai lenne győzelmet hirdetni, a tőzsdék jól teljesítenek, a magyar BUX index pedig kiemelkedik, hiszen a világ egyik legjobban teljesítő részvényindexévé vált.

Az év első felében a tőzsdék teljesítménye pozitív képet mutat. Az S&P 500 index 14,5 százalékos emelkedést ért el, ami összhangban van az elmúlt öt év átlagával, Európában pedig a piacok jól teljesítenek, annak ellenére, hogy a francia választások bizonyos turbulenciát okoztak. A BUX index azonban még ebben az erős nemzetközi mezőnyben is kiemelkedik. A nyersanyagpiacokon is erős évet láthatunk, különösen az energiahordozók és a fémek áremelkedése szembetűnő, míg a devizapiacon óvatosság volt ajánlott. A CRB nyersanyagindex 13,1 százalékos emelkedése például megelőzte a német DAX-ot és az amerikai Dow Jonest is. Az ezüst árfolyama 22,5 százalékkal nőtt, ami több tényezőnek köszönhető, többek között a zöld átállás miatt növekvő ipari felhasználásnak. Az olajárak jelentős emelkedést mutattak, amit többek között az OPEC+ termeléscsökkentése és a geopolitikai feszültségek okoztak, míg a szén árfolyama korrekciót mutatott. A kakaó árfolyama év elejéhez képest 52,2 százalékos pluszban van, míg a rizs ára jelentősen csökkent a megnövekedett termelés és a magas készletszintek miatt.

A világ legjobban teljesítő részvényindexei között a BUX közel 19 százalékos emelkedéssel szerepel, és érdekesség, hogy az indexen belül a Magyar Telekom kiemelkedően jól teljesített. A mexikói és a thaiföldi tőzsde viszont gyengébben szerepelt a gazdasági és politikai bizonytalanságok miatt. A magyar tőzsde eredményességét a kedvező európai piaci feltételek, a nagy magyar vállalatok javuló eredményei és a piac általános alulértékeltsége magyarázza. A Magyar Telekom esetében az inflációkövető díjkorrekció és a költségkontroll mellett a megszűnő telekomadó is pozitív hatással volt. A dollár erősödött a világ vezető devizáival szemben, míg a japán jen és a svájci frank gyengült. A kriptoeszközök között jelentős különbségek voltak, de a bitcoin ETF-ek elfogadása és a felezés hatására rali indult.

Az itt közölt információk nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.