A Hegyi-Karabah elleni egynapos háború és következményei

Mindenkinek át kellene éreznie, mi az, ha kiűznek az otthonodból. A Hegyi-Karabah elleni egynapos háború következtében kialakult menekülési hullám 1945 után példátlan méreteket öltött.

Az azerbajdzsáni erők által elfoglalt, korábban örmény ellenőrzés alatt álló területekről több mint százezer ember kényszerült elmenekülni, végeérhetetlen konvojokban hagyva el lakóhelyüket. Az események gyors fordulata után Azerbajdzsán saját ellenőrzése alá vonta a Hegyi-Karabah régiót, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök is nyilvánosan üdvözölt. A menekültek közben otthontalanná váltak, és kénytelenek más helyeken próbálkozni az életük újraépítésével.

A legutóbbi örmény exodus jelentősen megváltoztatta a környék etnikai viszonyait, és Örményország, amely geopolitikai vákuumba került, egyszerre találja szemben magát az azeri fenyegetésekkel és a menekülthullám okozta nehézségekkel. Jerevánban a karabahi menekültek megosztották velünk történeteiket az otthon elvesztéséről, a túlélésről és az újrakezdésről.