Magyarország időjárása a jövő héten: változás jön a kánikulában

Záporokkal és zivatarokkal indul a július első hete Magyarországon, a hőmérséklet pedig szerdán 30 Celsius-fok alá esik, majd a hét végére ismét melegedés várható.

Hétfőn erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több órás napsütésre számíthatunk, de záporok és zivatarok is előfordulnak, különösen az ország középső és északkeleti részén. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet 26-33 fok között alakul, délkeleten lesz a legmelegebb.

Kedden a déli és keleti tájakon felhős, helyenként tartósan borult időre kell készülni, míg máshol a felhőzet csökken és több napsütés várható. Reggelig délen és keleten záporok, zivatarok is előfordulhatnak, napközben inkább csak északkeleten. A déli határvidék közelében napközben eső is várható. Az északnyugati, északi szelet erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 14-21 fok között, délutánra pedig 23-30 fok közé melegszik, de a felhős, borongós déli tájakon hűvösebb idő várható.

Szerdán a keleti, északkeleti országrészben egy keletre kimélyülő ciklon hatására tartósabban borult idő és tartós eső valószínű. Másutt többórás napsütésre lehet számítani, csapadék nem valószínű. Az északias szelet továbbra is erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 11-19 fok között, délutánra pedig 23-28 fok közé melegszik, de a borult, csapadékos keleti tájakon 20 fok alatt maradhat.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, de a nap első felében még közép- és magasszintű felhőzet is előfordulhat. Néhol kisebb eső, zápor is lehet. Az északnyugati, nyugati szél az ország északi, északkeleti részén megélénkülhet. A hőmérséklet hajnalban 10-18, délután 24-29 fok között alakul.

Pénteken sok napsütésre van kilátás, csapadék nem valószínű. A nyugati, északnyugati szelet helyenként élénk, erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 11-20, délután 27-32 fok között alakul, és ismét melegszik az idő.

Szombaton a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, csapadék nem valószínű. A déli, délkeleti szél nagy területen megélénkül, helyenként erős lökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 13-21 fokról általában 29-35 fok közé emelkedik, és újra beköszönt a kánikula.

Vasárnap a gomolyfelhő-képződés erőteljesebbé válik, és általában sok napsütés valószínű. Elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A délnyugati, déli szél nagy területen erős lökésekkel érkezik. A hőmérséklet hajnalban 16-24 fok között, napközben pedig 31-37 fok közé emelkedik.