A legnépszerűbb magyar egyetemek

Néhány hét múlva kihirdetik a felvételi ponthatárokat, és már most ismert, hogy a legnépszerűbb öt egyetem között fővárosi és vidéki intézmények is helyet kaptak. A jogász és a pszichológia szakok iránti érdeklődés továbbra is kiemelkedő.

A középfokú szóbeli vizsgák befejeztével hamarosan lezárul az idei érettségi időszak, és július 24-én kiderül, hogy a 120 990 diák közül ki hova kap felvételt. Az Oktatási Hivatal adatai szerint a jelentkezők többsége, 67 százaléka alapképzésre, 20 százaléka mesterképzésre, 10 százaléka osztatlan képzésekre, míg 3 százaléka felsőoktatási szakképzésre jelentkezett.

A gazdálkodástudományi képzések továbbra is népszerűek, de megfigyelhető a pedagógusképzések, valamint a műszaki, informatikai és természettudományi területek iránti érdeklődés növekedése is. A legtöbb jelentkezőt vonzó szak a gazdálkodási és menedzsment alapképzés volt, 6801 jelentkezővel, amit a pszichológia, jogász, ápolás és betegellátás, valamint a kereskedelem és marketing szakok követtek.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) idén is a legtöbb, összesen 17 080 jelentkezőt vonzotta, ezzel az intézmény a lista élén áll. A második helyen a Debreceni Egyetem áll 9950 jelentkezővel, a harmadik a Szegedi Tudományegyetem 8395 jelentkezővel, a negyedik a Pécsi Tudományegyetem 7292 jelentkezővel, míg az ötödik helyen a Budapesti Gazdasági Egyetem található 6729 jelentkezővel.

Fontos megjegyezni, hogy a jelentkezők pontszáma egyetemenként eltérő lehet az intézményi pontok miatt, hiszen változó, hogy mennyit ér egy nyelvvizsga vagy az emelt szintű érettségi.

A jelentkezőknek ügyintézésre legkésőbb július 10-ig van lehetőségük az e-felvételi rendszerben, ahol többek között módosíthatják a jelentkezési helyek sorrendjét (egyszeri lehetőséggel), feltölthetik a jelentkezési határidő után szerzett dokumentumokat, illetve visszavonhatják egyes jelentkezéseiket vagy akár az összeset.