Meghosszabbították a lakossági napelemes pályázat befejezési határidejét

Fontos változások léptek életbe a lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatok kapcsán, amelyek kedvezőek lehetnek a kivitelezőknek és a pályázóknak egyaránt.

A 2021 végén indult lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat végrehajtásának határideje, valamint a projektek fizikai befejezésének szabályrendszerét módosították a napokban, a változásokat a hivatalos oldalon június 27-i dátummal közzétett közleményben ismertették. A kormány nem hirdette nagy dobra, de a módosítások célja, hogy több idő álljon rendelkezésre a projektek befejezésére.

A módosítások értelmében a projektek fizikai befejezésére mostantól 28, illetve 34 hónap áll rendelkezésre, attól függően, hogy melyik tevékenységről van szó. A (1) tevékenység esetén, amely csak a napelem telepítését foglalja magában, 28 hónap áll rendelkezésre, míg a (2) tevékenység, a komplex pályázat esetén 34 hónap a határidő, de mindkét esetben legkésőbb 2026. év június hónap 30. napjáig kell megvalósítani a beruházást.

A beruházás fizikai befejezésének három hónapot meg nem haladó késedelmére vonatkozóan is új szabályok léptek életbe. Ha a késedelem nem haladja meg a három hónapot, akkor a Támogatói Okirat módosítása nem szükséges, és a késedelmet a záró elszámolás során kell részletesen indokolni. A három hónapot meghaladó késedelemhez kapcsolódó, határidő-hosszabbításra vonatkozó bekezdés törlésre került.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség kiemelte, hogy a módosítás nagy segítséget jelenthet azoknak a pályázóknak, akik valamilyen oknál fogva nem tudták időben befejezni projektjeiket. Az új szabályok lehetővé teszik, hogy a lejárt pályázatok is befejeződjenek, elősegítve ezzel a megújuló energiaforrások elterjedését és Magyarország energiafüggetlenségének növelését.

A hivatalos pályázati oldalon közzétett adatok szerint a 35 ezer 716 nyertes projektből egyelőre csak 24 ezer 109 projekt esetén történt meg a kifizetés, tehát több mint 12 ezer projektnél még nem zárultak le a folyamatok. Az összes kifizetés 58,7 milliárd forintot tesz ki a megítélt 124,8 milliárd forintból, ami jelentős lemaradást jelent.

A pályázat egy ütemben indult el 2021-2022 fordulóján, és az ország egyes megyéiben, valamint a fővárosban négy különböző időpontban nyílt meg a pályázati időablak. A kifizetések állása az ország négy pályázati régiójában nagyjából hasonló, a kifizetéssel rendelkező projektek darabszáma és a kifizetett összegek nagyjából a hatályos szerződések felét teszik ki.