Kristen Michal lehet Kaja Kallas utódja

Kristen Michal klímaügyi minisztert jelölte az észt kormánypárt Kaja Kallas miniszterelnök helyére, aki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjévé választása után távozik posztjáról.

Az észt jobbközép-liberális Reformpárt szombaton egyhangúlag döntött Michal jelöléséről, aki megköszönte pártja bizalmát és elkötelezettségét fejezte ki Észtország biztonságának szavatolása mellett. Kaja Kallas, aki 2021 óta töltötte be a balti állam miniszterelnöki tisztségét, a washingtoni NATO-csúcson még képviseli országát, majd ezt követően fog lemondani.

Kristen Michal korábban több miniszteri posztot is betöltött, de politikai előrelépését egy 2012-es pártfinanszírozási botrány hátráltatta. Azonban a miniszterelnökségért folyó versengésből fő ellenfele, Hanno Pevkur védelmi miniszter kiszállt, mondván, hogy háborús időkben nem szabad kormányválságot okozni.

A magyar kormány számára Michal személyében újabb kihívóval kell szembenéznie, mivel a politikus nem tervez változtatni az eddigi külpolitikai irányvonalon. Kallas korábban élesen bírálta Orbán Viktor oroszbarát politikáját, és bár az uniós vezetők Kallast választották az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének, Orbán Viktor a szavazáson tartózkodott, Giorgia Meloni olasz kormányfő pedig ellene szavazott. Az uniós vezetők egyetértettek abban, hogy az Európai Bizottság élére újabb öt évre Ursula von der Leyent ajánlják, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének az észt Kaja Kallast jelöljék, az Európai Tanács élére pedig 2,5 évre António Costa egykori portugál miniszterelnök kerül.

Az észt Reformpárt elnökségi ülésén egyben a jelenlegi koalíciós megállapodás felülvizsgálatáról is döntött. Észtországban 2023 tavasza óta egy hárompárti szövetség kormányoz, amely a jobbközép-liberális Reformpártból, a balközép Szociáldemokrata Pártból és az Észtország 200 (Eesti 200) liberális pártból áll.