Kádár János és a rendőrökkel vívott küzdelme

Kádár János, aki a magyar kommunista mozgalom egyik jelentős alakjaként ismert, élete során többször is szembekerült a hatóságokkal, és börtönben is töltött időt.

Kádár János, aki eredetileg Csermanek János néven született, 1934-ben két és fél év börtönbüntetést kapott, és mivel "köpött", azaz feladta társait, a mozgalom kiközösítette. A szegedi Csillag börtönben Rákosi Mátyástól kapott feloldozást, bár először egy kasszafúróban vélte felismerni a nagy vezért. Kádár élete során erős kötődést mutatott családjához, különösen édesanyjához, és szabadulása után ismét aktívan részt vett a mozgalmi munkában.

A kommunista legendárium szerint 1930. szeptember 1-jén, a 19 éves Csermanek egy munkásság helyzetét elítélő tüntetésen csatlakozott a tömeghez az Andrássy úton, és hamarosan a kommunista párt ifjúsági tagozatához is csatlakozott.

Kádár János 1932-ben Moszkvába akarták küldeni továbbképzésre, de ő nemet mondott, mert nem akart elválni a családjától. Szekér Nóra történész szerint ez mutatja, milyen erős felelősséget érzett édesanyja és testvére iránt.

  1. június 21-én Kádár és társai ellen a hatóságok rajtaütöttek egy titkos találkozón, és ő ment neki legkeményebben a rendőröknek. A letartóztatás után a hatóságok agyba-főbe verték őket, és bár Kádár eleinte bírta a verést, végül feladta társait.

A börtönben Kádár részt vett egy éhségsztrájkban, ami miatt mesterségesen táplálták, és ez egészségügyi problémákat okozott neki. Szabadlábra helyezése után megpróbálta tisztázni a helyzetét a KIMSZ-szel, de senki nem jelentkezett, és ő sem kereste társait. Két évig munka nélkül, depresszióban szenvedett.

A szegedi Csillag börtönben Rákosi Mátyás feloldozta őt, és Rudas Ervin vezetésével visszavezette az illegális munkába. Kádár új feladatként a szociáldemokrata pártba való beépülést kapta, ahol hamar szervezési titkárrá vált. Ebben az időszakban még mindig az édesanyjával élt, és egy házas nővel, Steiner Piroskával járt.

A sorozat további részeiben Kádár János életének különböző aspektusait tárgyaljuk, beleértve a mozgalmi élet kezdetét és a családi kapcsolatokat.